18 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εκπαίδευση στα Άγραφα για 40 εθελοντές διασώστες απ’ όλη την Ελλάδα – Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ. στη δυτική Ευρυτανία (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Μαθήματα A' βοηθειών, σενάρια διάσωσης σε ορμητική νερά, χρήση εξοπλισμού αναρρίχησης, προσανατολισμού κ.α. περιλάμβανε το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο εκπαίδευσης του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. που έγινε στον Δήμο Αγράφων

Η εκπαίδευση μιας εθελοντικής ομάδας διάσωσης έχει ζωτική σημασία, καθώς τα μέλη μπορούν να ενεργούν πιο αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κάτι που σημαίνει ταχύτερη και πιο ακριβή ανταπόκριση, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς διάσωσης. Επίσης, οι καλά εκπαιδευμένες ομάδες μπορούν να λειτουργούν πιο αρμονικά και συντονισμένα, συνθήκη αναγκαία σε περιστάσεις όπου η ομαδικότητα είναι απαραίτητη.

Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ. (Ομίλου Φίλων Κυνηγών Ακτής Θερμαϊκού) είναι μια εθελοντική διασωστική ομάδα με έτος ίδρυσης το 2007. Από τον Μάιο του 2008 είναι ενταγμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Έχει έδρα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έχει αναπτύξει ένα ικανό δίκτυο με 17 Βάσεις ετοιμότητας, σε Κιλκίς, Χαλκιδική (3), Φθιώτιδα, Αττική, Ύδρα, Δράμα, Έβρο, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Σπάρτη, Κρήτη (Ηράκλειο), Ναύπλιο, Σέρρες, Ιωάννινα, καλύπτοντας πανελλαδικά και προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της στους τομείς πυρασφάλειας, δασοπυρόσβεσης, έρευνας – διάσωσης (ορεινής και θαλάσσιας) φυσικών καταστροφών και A’ βοηθειών.

Με 40 μέλη στα Άγραφα

Το διάστημα από την Παρασκευή 31 Μαΐου έως και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ. βρέθηκε στη δυτική Ευρυτανία, όπου πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο εκπαίδευσης. Εθελοντές του σωματείου, συνολικά σαράντα (40) στον αριθμό, από τις βάσεις ετοιμότητας Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Φθιώτιδας, Αττικής ταξίδεψαν στα Άγραφα για να εκπαιδευτούν, επικαιροποιώντας και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους, με στόχο τη γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση σε κρίσιμες καταστάσεις.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σενάρια διάσωσης σε ορμητικά νερά, στον Αχελώο ποταμό (Γέφυρα Τέμπλας), εισαγωγή στις αρχές αναρρίχησης στο Φαράγγι Μπουζουνίκου, εκμάθηση κανό-καγιάκ στη Λίμνη Κρεμαστών, ορεινή πεζοπορία στο Κάστρο Βαλαώρας, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, μαθήματα προσανατολισμού κ.α.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και ειδικά τον κ. Τασιό Αριστείδη, Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο Άγραφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, και τον Προέδρο Τ.Κ. Βαλαώρας κ. Χρήστο Τσιαμπόκαλο για την άριστη συνεργασία, φιλοξενία και σίτιση όλης της ομάδας! Ένα τεράστιο “ευχαριστώ”, όμως, και στους εκπαιδευτές του τριήμερου κ.κ. Αθανασίου Ανδρέα, Παλιούρα Παναγιώτη, Σιαφάκα Χρήστο και Φίλια Πέτρο, για τη μετάδοση των γνώσεων τους! Και, φυσικά, ένα μεγάλο “μπράβο” στα μέλη μας που συμμετείχαν με επιτυχία σε όλες τις δραστηριότητες! (…)», αναφέρει ο πρόεδρος του Ο.Φ.Κ.Α.Θ., Χρήστος Ράμος.

Η εθελοντική ομάδα διάσωσης από τη Θεσσαλονίκη είχε επιχειρήσει στην Ευρυτανία τον Σεπτέμβριο του 2022, στην υπόθεση εξαφάνισης της 48χρονης Ευρυδίκης. Το υποβρύχιο drone της Ο.Φ.Κ.Α.Θ. είχε κατέλθει στον βυθό της Λίμνης Κρεμαστών, σε βάθος δεκάδων μέτρων, ωστόσο δεν είχε εντοπίσει ίχνη της αγνοούμενης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ