29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Φωκίδα, σε εξέλιξη τρία πύρινα μέτωπα – Εκκενώνεται η βόρεια Ιτέα, το μήνυμα Φάνη Σπανού

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο στο Σερνικάκι Φωκίδας, κοντά στην Άμφισσα, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, μάλιστα, εστάλη μήνυμα του 112 στο οποίο αναφέρεται ότι όσοι βρίσκονται στη βόρεια περιοχή της Ιτέας θα πρέπει να εκκενώσουν τώρα προς Κίρρα Φωκίδας Περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με τη δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά. Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η Πυροσβεστική να διατάξει την εκκένωσή του, καθώς νωρίτερα εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι, σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σερνικάκι Φωκίδας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 140 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π εκ των οποίων τα 2 Ε/Π έχουν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό και 1 Ε/Π για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρει στην ενημέρωσή της για την πυρκαγιά η Πυροσβεστική.

Εξάλλου, με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Σε Γενική Επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής: «Καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

Σε μήνυμά του, ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας, Φάνης Σπανός, τονίζει τα εξής: «Η φωτιά στη Φωκίδα παραμένει μεγάλη και επικίνδυνη με δυνατό αέρα και ενεργά μέτωπα κοντά σε Χρισσό, Σερνικάκι και Ιτέα. Εναέρια και επίγεια μέσα επιχειρούν παντού και τα υποστηρίζουν χωματουργικά και υδροφόρες της Περιφέρειας.  Έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση στο Σερνικάκι και με οδηγία τις ΓΓ Πολιτικής Προστασίας παρακαλούνται οι κάτοικοι για ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί το ίδιο για την βόρεια πλευρά της Ιτέας».

[φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση]

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ