29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Ελλειψη της παραμικρής γνώσης της σχολικής πραγματικότητας”. Η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας για το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή τις Πανελλαδικές

από την έντυπη έκδοση

Για κακό προγραμματισμό, επίδειξη ισχύος και προσπάθεια δημιουργίας μιας επίπλαστης εικόνας κανονικότητας, κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας.

«Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα απαρασάλευτα επί δεκαετίες. Όλοι εμείς, επιτροπές, επιτηρητές, βαθμολογητές, εκπαιδευτικοί της τάξης, τις διεκπεραιώνουμε κάθε χρόνο με εκείνον τον τρόπο που τις καθιστά την μόνη, ίσως, αδιάβλητη διαδικασία στον τόπο μας. Φέτος οι Πανελλαδικές ακολουθούν μια ακόμα ΜΗ κανονική χρονιά. Μεγάλα μαθησιακά κενά, πλήθος προσωπικών προβλημάτων των παιδιών, μεγάλος αριθμός απουσιών και απώλειας ωρών, λόγω των εξάρσεων της πανδημίας, είναι τα δεδομένα που αγνοεί επιμελώς το υπουργείο και για αυτό δεν προχώρησε σε μείωση της ύλης. Πρόκειται για επίδειξη ισχύος και προσπάθεια δημιουργίας στην κοινή γνώμη μιας επίπλαστης εικόνας κανονικότητας», δηλώνει στα «Ευρυτανικά Νέα» η Πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, κα Ροδοθέα Καρφή.

«Το γεγονός ότι αυτή είναι η διάθεση του Υπουργείου και των κ.κ. Κεραμέως και Κόπτση», τονίζει, «επιβεβαιώνεται από την επιμονή τους για την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ και Β’ λυκείου. Και μάλιστα, όταν σε κάποια μαθήματα, ειδικά στα ΕΠΑΛ, τα θέματα άρχισαν να αναρτώνται μόλις τις προηγούμενες μέρες. Σε αρκετά γνωστικά αντικείμενα η ύλη δεν βγαίνει ούτε σε κανονικές χρονιές και είναι ασύμβατη με τις γνώσεις και τις δεξιότητες των μαθητών στην Α’ και Β’ Λυκείου. Η υλοποίηση της Τράπεζας όπως προβλέπεται από τον νόμο, θα ευτελίσει ακόμα περισσότερο την εκπαιδευτική πράξη, θα οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά αποτυχίας, θα σύρει τους μαθητές στα φροντιστήρια και θα υποβάλει τους γονείς στις ανάλογες δαπάνες».

Όσο αφορά τη διεξαγωγή των εξετάσεων, ενδοσχολικών – Πανελληνίων, και τον προγραμματισμό του Υπουργείου, «…για μια ακόμη φορά βλέπουμε την έλλειψη της παραμικρής γνώσης της σχολικής πραγματικότητας», σημειώνει η εκπρόσωπος των συνδικαλιστών καθηγητών του νομού και εξηγεί: «Στα Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις θα διεξάγονται παράλληλα εξετάσεις ενδοσχολικές στο Λύκειο και μαθήματα στο Γυμνάσιο, στον ίδιο χώρο, στην εβδομάδα 23 με 27 Μαΐου. Στα ίδια σχολεία οι Σύλλογοι θα συνεδριάζουν για να βγάλουν αποτελέσματα φοίτησης στις 30 Μαΐου για τα Γυμνάσια και θα διενεργούν εξετάσεις για τις Λυκειακές Τάξεις. Και όλα αυτά με καθηγητές που μπορεί να διατίθενται ακόμη και σε τρία σχολεία. Στις δε Πανελλαδικές θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βρεθούν επιτηρητές, ιδίως για τα ΕΠΑΛ, καθώς τις ίδιες μέρες θα γίνονται Πανελλαδικές εξετάσεις στα ΕΠΑΛ και ενδοσχολικές στα Γυμνάσια. Αντιλαμβάνεστε ότι οι συνάδελφοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια απίστευτη κατάσταση». «Ας αναλάβει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας έστω και για μία φορά τις ευθύνες του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία», καταλήγει η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ