20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στο Πρώτο: Αδιανόητο 10χρονα να μπαίνουν στα social media και να αυτοκτονούν – Οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται (audio)

«Μας απασχολούν τα τελευταία 15 χρόνια τα λεγόμενα παιχνίδια πνιγμού στο διαδίκτυο, όπου αλλάζει κάθε φορά το μέσο ή η διαδικασία αλλά ουσιαστικά είναι το ίδιο, δηλαδή η άσκηση πίεσης από το ίδιο το παιδί στην καρωτίδα του με αποτέλεσμα να φτάσει λίγο πριν την λιποθυμία και αν δεν λιποθυμήσει ή δεν πεθάνει να ελευθερώσεις τον λαιμό σου και έτσι μεγάλη ποσότητα αίματος μαζί με οξυγόνο θα ανέβει στον εγκέφαλο και θα σου προκαλέσει μια ευφορία», τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο υπεύθυνος γραμμής βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, με αφορμή το τραγικό περιστατικό με την αυτοκτονία 14χρονου στην Αθήνα.

«Δυστυχώς έχουμε χάσει πάρα πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο, είναι από τα χειρότερα πράγματα που συμβαίνουν στο διαδίκτυο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι όλα αυτά μαζί υποδηλώνουν ότι η διαδικτυακή κοινωνία είναι «ένας κόσμος που λειτουργεί χωρίς αιδώ και δικαιοσύνη, χωρίς κανόνες και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να δούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτό».

Αποκάλυψε, δε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε 40.00 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου, «το 37% μεγαλώνει σε περιβάλλον μισαλλοδοξίας, ένα στα τέσσερα παιδιά πέφτει θύμα διαδικτυακού σεξουαλικού εκφοβισμού και ένα 53% των παιδιών αδιαφορεί για την διαδικτυακή του φήμη, δηλαδή τα κακά σχόλια ή φωτογραφίες του».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν θέσει πλέον μια Χάρτα προστασίας όλων των χρηστών και θέτουν και θέμα Δημοκρατίας. Κανείς δεν ξέρει πως λειτουργούν και εμφανίζονται οι αλγόριθμοι από τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων και από τις μηχανές αναζήτησης στους χρήστες. Υπάρχει ένα σκοτάδι γύρω από αυτό, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει φως και έλεγχος και συγκεκριμένες καταστάσεις που να σέβονται τον χρήστη», επισήμανε.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην βιομηχανία του διαδικτύου που είναι αντίστοιχη με τη βιομηχανία του αυτοκινήτου δεν έχουν μπει κανόνες ώστε ό,τι γίνεται εκεί να είναι ορατό στην λογική του πώς λειτουργούν. «Είναι αδιανόητο παιδάκια 10-11 ετών να μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα και να εμφανίζονται μπροστά τους τέτοιες σκηνές και να φτάνουν στο σημείο να οδηγούνται σε αυτοκτονία. Έχουμε καταλάβει ότι οι εταιρείες των κοινωνικών δικτύων δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά, τους ενδιαφέρουν περισσότερα δεδομένα, περισσότερη διαφήμιση και περισσότερα χρήματα. Τόσα χρόνια δεν έχουν δείξει ότι θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά», υπογράμμισε.

Ο κ. Κορμάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι το 75% των διαφημίσεων που απαγορεύονται για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση προσφέρονται στα παιδιά καθημερινά. «Αυτό που λέμε ότι ό,τι είναι παράνομο offline θα πρέπει να είναι παράνομο και online. Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς, είναι ότι τα παιδιά του δημοτικού πρέπει να απέχουν από τα κοινωνικά δίκτυα και όχι γιατί δεν το επιτρέπουν τα κοινωνικά δίκτυα για κάτω των 13 ετών, αλλά γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να το διαχειριστούν», σημείωσε. «Μπαίνουν σε έναν κόσμο που ο άλλος είναι με ψεύτικό προφίλ, προσεγγίζει το παιδί μας που είναι 10 χρονών, αυτός μπορεί να είναι διαταραγμένος, παιδεραστής, για το συγκεκριμένο περιστατικό έχουν ήδη καταφύγει στη δικαιοσύνη οι γονείς», εξήγησε, τονίζοντας ότι «τα παιδιά δεν μπορούν να είναι όλη τη νύχτα στα social media που είναι εθιστικά».

«Τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο με τα παιχνίδια, παρέχουν στα παιδιά χιλιάδες πληροφορίες και περνάνε χιλιάδες μηνύματα καθημερινά, συνειδητά ή ασυνείδητα. Από την άλλη οι γονείς ασχολούνται 5-10 λεπτά την ημέρα το πολύ με τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού και μετά όσο ασχοληθεί το σχολείο. Τα παιδιά επομένως θα πάρουν περισσότερα ερεθίσματα από το διαδίκτυο παρά από την πραγματική ζωή», πρόσθεσε ο κ. Κορμάς.

«Όταν έχεις ένα παιδιά 9-10 ετών που πρέπει να του δημιουργήσεις ένα αξιακό σύστημα, να του δώσεις ηθικές αρετές, να αντιληφθεί έννοιες όπως η φιλία και ο σεβασμός, αυτό το παιδί εάν δεν το έχεις θωρακίσει δεν μπορείς να το αφήσεις να πάει στα κοινωνικά δίκτυα. Γιατί εκεί θα αποκτήσει την κακή γλώσσα, την κακοποιημένη ελληνική γλώσσα, το κακό πρότυπα, το γυμνό. Δεν μπορεί να διαχειριστεί όλα αυτά», κατέληξε ο υπεύθυνος γραμμής βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ