19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ελληνοτουρκικές πάσες μέσα κι’ έξω από τα γήπεδα

Ήταν τέλη Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου του 1930 και το σύμφωνο φιλίας Βενιζέλου-Ινονού διευκόλυνε την προσέγγιση και στον αθλητικό τομέα. Ήδη δειλά-δειλά από το 1928 είχε ξεκινήσει με αγώνες της Ιντμάντ Γιορντού και του Παλλεσβιακού, μία προσπάθεια προσέγγισης. Ακολούθησαν και τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ονόματα των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στον Τύπο της εποχής πολλές και συγκινητικές περιγραφές της διάθεσης των φιλάθλων εκείνης της εποχής να δείξουν, με αφορμή τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, τη θέλησή τους να μην γίνονται πόλεμοι που ματώνουν τους λαούς και δηλητηριάζουν τις δυνατότητες ειρηνικής συνύπαρξης. Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενα αφιερώματά μας.

Οι αγώνες ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές ομάδες συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να πούμε ότι το γεγονός ότι δεν υπήρχε η σημερινή δομή των διεθνών διοργανώσεων και η εξάπλωση των τηλεοπτικών καλύψεων και έτσι οι ευκαιρίες των φιλάθλων να δουν διεθνείς συναντήσεις ήταν λίγες, με αποτέλεσμα τα διεθνή φιλικά παιχνίδια να αποτελούν μία από τις λιγοστές ευκαιρίες για δια ζώσης παρακολούθηση αγώνων με ενδιαφέρον.

Πρεσβευτές των δύο χωρών με αθλητική θητεία στα ομαδικά αθλήματα υπήρξαν αρκετοί και πρόχειρα θυμόμαστε από το Νίκο Κόβη και τον Λευτέρη Αντωνιάδη (Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη) έως τον Ερόλ Μπουλούτ, από τον Φάνη Γκέκα και τον Γιώργο Τζαβέλλα έως τον Ντενίζ Μπαϊκαρά και από τον Κώστα Σλούκα έως τον Ιμπραήμ Κουτλουάι.

Στο μακρινό πια 1980 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και στις μέρες μας ΠΣΑΠΠ γιατί προστέθηκαν και οι ποδοσφαιρίστριες, είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία, συνάντηση με τους Τούρκους αθλητικογράφους, ενώ και αυτοί με τη σειρά τους επισκέφτηκαν τη χώρα μας. Κοινό σημείο στους προβληματισμούς τους ήταν ότι ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τους λαούς και ειδικά τους γειτονικούς. Οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα (πραξικόπημα Εβρέν) φρέναραν την επικοινωνία αυτή. Παρόμοιες είναι οι αντιδράσεις και η ποδοσφαιρική καθημερινότητα των δύο λαών στο σχολιασμό αλλά και την προσμονή των επόμενων ποδοσφαιρικών συναντήσεων, όπως μας μεταφέρθηκε μετά από πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία, φίλου που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα τόσο εντός του αγωνιστικού χώρου, όσο και στα πρώτα βήματα του ΠΣΑΠ, αλλά και μετά την απόσυρση από την ενεργό αθλητική δράση, με πρωτοβουλίες αθλητικοκοινωνικού περιεχομένου.

O Νίκος Μάλλιαρης

Στα μικρασιατικά παράλια βρέθηκε πρόσφατα ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Μάλλιαρης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Τούρκους πολίτες. Όπως μας δήλωσε: «Στα καφενεία ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες και είπαμε για το Μίκη Θεοδωράκη, που γνώριζαν τα τραγούδια του και τον εκτιμούσαν πολύ, ενώ μιλήσαμε και για το ποδόσφαιρο. Και τα δύο θέματα συνδέονται, άλλωστε ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ποδοσφαιρόφιλος. Οι Τούρκοι συνομιλητές μας, μας μίλησαν για τον Μπακατσέτα και τον Σιώπη που αγωνίζονται στην Τράμπζονσπόρ και τους θαυμάζουν, ενώ κολακευτικά αναφέρθηκαν και στο πέρασμα του Πέλκα από τη χώρα τους. Η συχνή παρουσία Ελλήνων για τουρισμό, αλλά και για ψώνια, έχει βοηθήσει στη δημιουργία ενός φιλικού κλίματος, άλλωστε όπως μας είπαν είμαστε κοντά, ούτε αυτοί θέλουν πόλεμο και αντιμετωπίζουν τους Έλληνες τουρίστες με μία ζεστασιά. Στα καφενεία τους συχνά ακούνε ελληνικά τραγούδια, ενώ όπως και στα καφενεία της Ελλάδας, δίνουν και παίρνουν οι ποδοσφαιροκουβέντες και ο σχολιασμός δημοσιευμάτων αθλητικών εφημερίδων. Επίσης αναρτούν τα λάβαρα των ομάδων της προτίμησής τους».

με τα καραβάκια και παλιά και στις μέρες μας οι αθλητικές αποστολές πήγαιναν και έρχονταν στις δύο χώρες

Σε αυτά τα μικρασιατικά παράλια που αποτελούν συνοριακή γραμμή, αλλά και φέρνουν στη μνήμη τραγωδίες όπως τη Μικρασιατική καταστροφή, υπάρχουν άνθρωποι που χαμογελάνε φιλικά στο άκουσμα της λέξης Έλληνες και επιθυμούν την ειρήνη, έχοντας τη διάθεση να μοιραστούν μουσικές, τραγούδια, κουζίνα και ποδοσφαιροκουβέντες. Πολλοί πήγαν στην Ελλάδα και άλλοι υποδέχτηκαν ελληνικούς συλλόγους σε φιλικούς αγώνες προετοιμασίας, που συχνά δίνουν στις μέρες μας νησιωτικές ομάδες από την Ελλάδα, με τουρκικές των μικρασιατικών παραλιακών πόλεων. Άλλοι λοιπόν έχουν ζήσει τον αθλητισμό σαν παράγοντα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και άλλοι τα έχουν ακούσει από τους παππούδες τους.

Κείμενο: Nάσος Μπράτσος

Φωτο από την Τουρκία: Νίκος Μάλλιαρης

Σχετικά θέματα

Ο Άρης στο στάδιο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης – 1930

Λέσβος: Ο Παλλεσβιακός σε φιλικό με την Τουρκική Καρσιγιακά

1930: Ο Άρης Θεσσαλονίκης στην Τουρκία – Οι αγώνες με Φενέρ Μπαξέ και Γαλατασεράι

Η “Οδύσσεια” του Ολυμπιακού Πατρών στην Τουρκία το 1933

Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ertnews.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών

1930: Σύμφωνο φιλίας Βενιζέλου – Ινονού και αθλητική γιορτή Παλλεσβιακός – Idman Yurdu: 3-2

Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας “διαρκείας” από τη Χίο μέχρι τη Σμύρνη

Αγώνας ελληνοτουρκικής φιλίας (video)

Φιλικό ματς Παλλεσβιακού -Καρσίγιακα στην Καλλονή Λέσβου (video)

93 χρόνια ιστορίας αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς από τον Παλλεσβιακό

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ