19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΕΛΜΕ Ευρυτανίας: Δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών & των οικογενειών τους

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα επιδημιολογική έκθεση, σύμφωνα με την οποία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 24ώρου ανήλθαν σε 50.126. Λίγα λεπτά αργότερα, οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας ανακοίνωναν το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10/1/2022. Πρόκειται για μια απόφαση υψηλού ρίσκου που εγκυμονεί τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης της Όμικρον.

ΕΛΜΕ: Δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας

Οι πρώτες, αρχικές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ευρυτανίας, όπως καταγράφονται από την εφημερίδα, συνηγορούν στην άποψη ότι η απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου έρχεται δίχως τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο σχολικό περιβάλλον.

«Σε όλο το διάστημα της πανδημίας δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών-μαθητριών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Το δε πρωτόκολλο του 50% +1 που επιβλήθηκε για τη φετινή σχολική χρονιά για το κλείσιμο τμημάτων λειτούργησε αποτελεσματικά μόνο για τις στατιστικές της κυβέρνησης. Μια μεγάλη μερίδα μαθητών καταγράφει αποχή από την εκπαιδευτική διαδικασία της τάξεως των 20 ημερών, καθώς βρέθηκαν σε δεκαήμερη καραντίνα, λόγω κρούσματος στην οικογένεια, και σε 10ήμερη απουσία από το σχολείο λόγω νόσησης των ίδιων. Εξάλλου, πολλά κενά προκλήθηκαν από νόσηση εκπαιδευτικών», λέει στα Ευρυτανικά Νέα η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, κα Ροδοθέα Καρφή.

«Τώρα με την Όμικρον να καλπάζει, και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες», προσθέτει, «η κυβέρνηση επιμένει εμμονικά στο άνοιγμα των σχολείων, αγνοώντας τις υποδείξεις μεγάλης μερίδας των ειδικών και αποδεχόμενη μόνον όσους συγκατανεύουν στις πολιτικές της αποφάσεις. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που πέρυσι είχε αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση ως ιδανική λύση, παρά τις ενστάσεις εκπαιδευτικών και γονέων, φέτος έχει κρυφτεί από τη μαγική εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής για την εκπαίδευση. Αυτό συμβαίνει, βέβαια, όχι λόγω των ισχνών μαθησιακών της αποτελεσμάτων, αλλά λόγω των νομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει για το Υπουργείο Παιδείας εξαιτίας της χρήσης δεδομένων και μεταδεδομένων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων από τη CISCO».

«Για μια ακόμα φορά οι εκπαιδευτικοί», τονίζει το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών της Ευρυτανίας, «καλούνται να παίξουν ρόλους έξω και πάνω από τα καθήκοντά τους, με τα σχολεία να λειτουργούν ως χώροι φύλαξης των παιδιών και όχι σαν εκπαιδευτήρια, προκειμένου να μην υπάρξουν άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς τους».

Η κυβέρνηση αποφασίζει με στενά οικονομικίστικα και επικοινωνιακά κριτήρια, υποστηρίζει η κα Καρφή, «…αλλά τώρα πια έχει φανεί ‘η γύμνια του βασιλιά’. Όπως και στο γνωστό παραμύθι, τα παιδιά το διαπίστωσαν πρώτα και το φώναξαν προς πάσα κατεύθυνση. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους καίμε τα τελευταία μας σπίρτα έξω από τη φωτισμένη βιτρίνα του κυβερνητικού έργου. Δεν ευελπιστούμε ότι ο Πρωθυπουργός και η κυρία Κεραμέως, μετανοώντας ως άλλοι Σκρουτζ Εμπενίζερ, θα αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Εκπαίδευση. Αυτό θα πρέπει να τους το επιβάλει η κοινωνία».

Τι προβλέπεται

Κανονικά, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, θα χτυπήσει ξανά το πρώτο κουδούνι για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.  Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τρεις είναι οι βασικές προσαρμογές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων:

Πρώτον, την πρώτη και μόνο εβδομάδα, από τις 10 έως τις 15 Ιανουαρίου δηλαδή, οι μαθητές θα κάνουν 3 συνολικά σελφ τεστ, δηλαδή ένα επιπλέον από ό,τι έκαναν πριν κλείσουν τα σχολεία για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Επίσης, τα δύο σελφ τεστ που κάνουν κάθε εβδομάδα οι μαθητές θα τα κάνουν πλέον και οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, δεδομένης της μεταδοτικότητας της Όμικρον, ενώ, τρίτον, σε περίπτωση κρούσματος, οι έλεγχοι με τεστ επεκτείνονται σε όλο το τμήμα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν συνολικά 5 τεστ για 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν 3 σελφ τεστ. Το ίδιο θα ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος, παραμένει ως έχει το πρωτόκολλο του 50+1%, δηλαδή και πάλι θα απαιτείται να νοσήσουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ