28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εμβόλιο AstraZeneca: Σε 346.000 δόσεις στην Ελλάδα, ένα πιθανό επεισόδιο θρόμβωσης

Εκτενή αναφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca έκανε η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, το απόγευμα της Δευτέρας 5 Απριλίου 2021.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά της στα στοιχεία που δείχνουν ότι παγκοσμίως τα περισσότερα περιστατικά θρομβώσεων ύστερα από εμβόλιο της AstraZeneca είναι σε γυναίκες κάτω των 55 ετών. Ωστόσο επανέλαβε ότι «υπερτερούν τα οφέλη του εμβολίου σε σχέση με τα πιθανά περιστατικά θρόμβωσης».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής έχει βρεθεί ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό» και ουσιαστικά σχετίζεται θάνατος με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν γίνει 346.000 δόσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι πιθανό περιστατικό είχε χαρακτηριστεί αυτό της 65χρονης στο Ίλιον, όπως είχε ανακοινώσει ο ΕΟΦ.

Πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία θα εκδώσουν νέες οδηγίες για τους γιατρούς για την αντιμετώπιση του συνδρόμου που μπορεί να προκληθεί πιθανώς από το εμβόλιο.

Τέλος η κα Θεοδωρίδου ανέφερε κάποια στοιχεία εκτός συνόρων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατ. δόσεις εμβολίου της AstraZeneca έχουν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 θρομβώσεων με θρομβοπενία. Στην Ευρώπη σε 9,2 εκατ. δόσεις της AstraZeneca έχουν αναφερθεί 44 περιπτώσεις.

(Πηγή: ΕΘΝΟΣ)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ