29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εμμένει στις προκλήσεις ο Ερντογάν: «Παρίσι και Βερολίνο θύματα της ελληνικής προπαγάνδας»

Κάθε φορά που ο Ερντογάν επιστρέφει στην Τουρκία από ένα ταξίδι στο εξωτερικό πιάνει κουβέντα με τους δημοσιογράφους και φροντίζει αυτή η συνομιλία να διαρρέει στον Τύπο. Στην τελευταία, μετά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε Γαλλία και Γερμανία όργανα της ελληνικής προπαγάνδας. Στο μεταξύ συμπληρώνονται 2 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, στο Κάιρο.

Την 6η Αυγούστου 2020, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου Νίκος Δέδιας και Σάμεχ Σούρκι υπέγραφαν στο Κάιρο την συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία. Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε από το Κάιρο την ημέρα «ιστορική».  Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας–Αιγύπτου, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας–Λιβύης έχει καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών στις 6 Αυγούστου του 2020.

Στην συμπλήρωση δύο χρόνων ο κ. Δένδιας σημειώνει σε ανάρτησή του ότι η Ελλάδα συνεχίζει να κατοχυρώνει τα εθνικά της συμφέροντα:

«Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Σότσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατηγόρησε την Αθήνα για κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου αλλά και το Παρίσι και το Βερολίνο ότι είναι «θύματα» της ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας.

«Δυστυχώς η Γερμανία και η Γαλλία είναι εργαλεία της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας. Είναι απαράδεκτο να επικρίνουν την χώρα μας με ανακριβείς εκτιμήσεις ενώ συγχωρούν τις κινήσεις της Ελλάδας που αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Προανήγγειλε ακόμα επίσκεψή του στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας κατά τον απόπλου του νεότευκτου γεωτρητικού πλοίου «Αμπτουλχαμίντ Χαν», από όπου -όπως ανέφερε- θα αποκαλύψει την διαδρομή του. Θα επισκεφτεί επίσης το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο Ακκουγιού το οποίο κατασκευάζουν ρωσικές εταιρείες σε απολύτως επισφαλή τοποθεσία λόγω της μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας που έχει σημειωθεί στο παρελθόν.

Ωστόσο, οι Τουρκικές διαμαρτυρίες δεν πτοούν το Παρίσι που συνεχίζει τις ασκήσεις συνεκπαίδευσης με Ελλάδα και Κύπρο. Η Γαλλική Φρεγάτα FS GUEPRATTE ολοκλήρωσε άσκηση συνεκπαίδευσης PASSEX με ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα και Μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Σχετικό Άρθρο: Επίθεση Ερντογάν σε Γαλλία – Γερμανία: «Είναι εργαλεία της ελληνικής προπαγάνδας»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ