17 Ιουνίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εμπειρίες ζωής στην Ιταλία για μαθητές & εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου-Λ.Τ. Κερασοχωρίου – Συμμετοχή σε πρόγραμμα Erasmus+

Στο Cerveteri της Ιταλίας βρέθηκε αντιπροσωπεία μαθητών/τριών από το Κερασοχώρι του δήμου Αγράφων, στο πλαίσιο συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Green me, Green footprints” με θέμα το περιβάλλον, την κλιματική κρίση και την αειφορία

από την έντυπη έκδοση

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus+ προσφέρουν μια σειρά από πολύτιμα οφέλη στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές από διαφορετικές χώρες αλληλοεπιδρούν, προωθώντας τη διαπολιτισμική κατανόηση και τον σεβασμό, ενώ μέσω της συνεργασίας με συνομηλίκους από άλλες χώρες, τα παιδιά μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, να επικοινωνούν και να επιλύουν προβλήματα από κοινού. Παράλληλα, προσφέρουν ευκαιρίες για συμμετοχή σε καινοτόμες δραστηριότητες, καλλιεργώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών, ενισχύουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και, κυρίως, χαρίζουν πολύτιμες εμπειρίες ζωής.

«Όμορφη χώρα, υπέροχοι άνθρωποι! Cerveteri, θα είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μας. Ευχαριστούμε γονείς, μαθητές και καθηγητές για όλα! Ήδη μας λείπετε πολύ!». Με αυτά τα συγκινητικά λόγια αγάπης και ευγνωμοσύνης, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου-Λ.Τ. Κερασοχωρίου αποχαιρέτισαν το Cerveteri της Ιταλίας, την πόλη που τους υποδέχθηκε και φιλοξένησε για πέντε μέρες (7/4-11/4/2024), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Green me, Green footprints».

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο οι μαθητές/τριες να αποκτήσουν επίγνωση της κλιματικής κρίσης και να ενημερωθούν σχετικά με την αειφορία, υιοθετώντας περιβαλλοντικά υπεύθυνες συμπεριφορές. Μέσα σε διάστημα δύο ετών πραγματοποιούνται εβδομαδιαία ταξίδια στις ευρωπαϊκές χώρες-εταίρους όπου τα παιδιά εμπλέκονται σε δραστηριότητες που έχουν τον λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον όσον αφορά στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και σκουπιδιών στην καθημερινή τους ζωή.

Πλούσιο πρόγραμμα

Οι μαθητές/τριες Αλεξάνδρα Κολοκύθα, Αρετή Βούρτσα, Βασίλης Κοντοβάς, Κατερίνα Πλατή, Κωνσταντίνος Κολλημένος, με συνοδούς καθηγητές τη διευθύντρια Κωνσταντίνα Βρόντου και τον φιλόλογο Κωνσταντίνο Ταφύλη, συμμετείχαν στην πρώτη κινητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος που συμμετέχουν άλλες τρεις χώρες, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Τουρκία.

Η 1η μέρα (8/4) ξεκίνησε με την τελετή υποδοχής όλων των σχολείων στο σχολείο INSTITUTO COMPRENSIVO CENA (Cerveteri/Rome) της Ιταλίας με τις παρουσιάσεις των σχολείων και διάφορες δραστηριότητες γνωριμιών των μαθητών μεταξύ τους.

Τη 2η μέρα όλοι οι μαθητές εργάστηκαν σε μεικτές ομάδες για τη συγγραφή του τραγουδιού του προγράμματος. Επίσης, στο εργαστήρι πληροφορικής γνώρισαν και έμαθαν για τη ρύπανση του περιβάλλοντος μέσα από διαδικτυακά εργαλεία (webtools).

Την 3η μέρα έγινε η εγγραφή του τραγουδιού και στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν την Ετρουσκική Νεκρόπολη, αναγνωρισμένη από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά την επίσκεψη οι μαθητές συμμετείχαν στο κυνήγι χαμένου πολιτιστικού θησαυρού εμπνευσμένο από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεκρόπολης.

Η 4η μέρα περιλάμβανε ημερήσιο πολιτιστικό ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, όπου μαθητές και καθηγητές όλων των χωρών είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Ρώμης.

Η 5η και τελευταία μέρα του προγράμματος έκλεισε με επίσκεψη σε έναν υγροβιότοπο γνωστό ως TORRE FLAVIA (προστατευόμενη περιοχή NATURA). Έγινε αξιολόγηση των δράσεων της εβδομάδας από τους καθηγητές και μαθητές. Το απόγευμα ακολούθησε αποχαιρετιστήρια τελετή και γεύμα όπου δόθηκαν και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

«Ευχόμαστε, ως παιδαγωγική ομάδα του Γυμνασίου-Λ.Τ. Κερασοχωρίου να δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλους μαθητές να βιώσουν την εμπειρία συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ και να έχουν αξέχαστες όμορφες εμπειρίες γνώσεων, μάθησης και πολιτισμού», καταλήγει στην ενημέρωσή του το σχολείο του δήμου Αγράφων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ