20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εμ. Μακρόν: Ελληνική βοήθεια και έμπρακτη αλληλεγγύη για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Γαλλία

 

Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Αυστρία βοηθούν ή θα βοηθήσουν τη Γαλλία «μέσα στις επόμενες ώρες» να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που μαίνονται στις νοτιοδυτικές περιοχές της, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος χαιρετίζοντας την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», την ώρα που όπως διαμήνυσε, δίνουν σκληρή μάχη 10.000 πυροσβέστες.

L’Allemagne, la Grèce, la Pologne, et dans les prochaines heures la Roumanie et l’Autriche : nos partenaires viennent en aide à la France face aux incendies. Merci à eux. La solidarité européenne est à l’œuvre !

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 11, 2022

«Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και, μέσα στις επόμενες ώρες, η Ρουμανία και η Αυστρία: οι εταίροι μας βοηθούν τη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές», έγραψε στο Twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν. «Τους ευχαριστώ. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επί το έργον!», πρόσθεσε.

8 πυρκαγιές μαίνονται στη Γαλλία με την ισχυρότερη εκείνη στην νοτιοδυτική πλευρά της χώρας.

Σχεδόν 7000 εκτάρια δάσουν κάηκαν απο την Τρίτη το απόγευμα στις περιοχές Saint-Magne/Hostens, νότια της πόλης Μπορντώ, 10.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από περιοχές που εκκενώθηκαν.

1.100 πυροσβέστες, 9 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα επιχειρούν. Οι αρχές προειδοποίησαν τον πληθυσμό να φορέσει μάσκες προστασίας από τους καπνούς λόγω υψηλών ατμοσφαιρικών ρύπων.

H Πρωθυπουργός Ε. Μπορν και ο υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανάν επισκέφτηκαν το επιτελείο των πυροσβεστών νωρίς το απόγευμα στο χωριό Οστένς (Hostens).

Η περιοχή ήδη κάηκε σε άλλα δύο σημεία τον Ιούλιο. Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 40 βαθμούς.

‘Ηδη απο την αρχή της χρονιάς, 50.000 εκτάρια δάσους έγιναν στάχτη στη Γαλλία σύμφωνα με δεδομένα από ευρωπαικούς δορυφόρους.

18 διαμερίσματα της Γαλλίας βρίσκονται σε πορτοκαλί βαθμό επικινδυνότητας (με υψηλότερο το κόκκινο), οι αρχές συνιστούν εξαιρετική προσοχή. Ο Υπουργός Εσωτερικών εκτιμάει οτι ορισμένες εστίες φαίνονται να προέρχονται «από πυρομανείς».

Η Γαλλία διανύει το τέταρτο κύμα καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν λειψυδρία σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Από την Κυριακή προβλέπονται βροχές.

Το πιο θεαματικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, ο ποταμός Λίγηρας, ο μακρύτερος ποταμός της Γαλλίας, έχει ξεραθεί σε ορισμένα σημεία και διασχίζεται με τα πόδια από τη μια όχθη στην άλλη.

Ανταπόκριση: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ