29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ενέργεια: Ξεκίνησε το ράλι ανόδου και στην τιμή του πετρελαίου — Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Όσοι θεώρησαν ότι η τιμή της ενέργειας, που ξεκίνησε αλματώδη άνοδο από τον Αύγουστο, θα ξεφούσκωνε γρήγορα, διαψεύστηκαν.

Το ράλι ανόδου συνεχίζεται και στην καρδιά του χειμώνα, την ώρα που οι ανάγκες για ενέργεια πολλαπλασιάζονται.

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έχει πυροδοτήσει πληθωριστικές τάσεις και αυξήσεις σε πολλά προϊόντα στην αγορά.

Το ζήτημα είναι ότι ξεκίνησε τώρα ράλι ανόδου και η τιμή του πετρελαίου.

«Θα περιμένουμε πολύ δύσκολο χειμώνα τουλάχιστον μέχρι 15 Φεβρουαρίου που έχουμε πολύ παγωνιά και μεγάλες απαιτήσεις», αναφέρει η Έλλη Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Λάρισας.

Οι υπουργοί Ενέργειας συναντιούνται σε ένα ακόμη συμβούλιο, για να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα των αυξημένων τιμών.

Η Γερμανία εγκαταλείπει το ρωσικό αέριο για το ουκρανικό υδρογόνο

Ενώ η Ευρώπη αναζητά κοινή λύση για το ενεργειακό αδιέξοδο, η Γερμανία, κινείται και μονομερώς, έχοντας την πρόθεση να εγκαταλείψει τον σημερινό βασικό ενεργειακό προμηθευτή της, τη Ρωσία, και στρέφεται προς την Ουκρανία για φθηνή εισαγωγή πράσινου υδρογόνου.

Οι διαβουλεύσεις με την ουκρανική κυβέρνηση για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές, που θα φθάνει στη χώρα μέσω του υφιστάμενου Ουκρανικού αγωγού φυσικού αερίου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Γερμανία φαίνεται έτοιμη να εγκαταλείψει ακόμη και την προσπάθεια αδειοδότησης του ρωσικού αγωγού αερίου NORD STREAM 2, εκτονώνοντας έτσι και τις διεθνείς αντιδράσεις για τη στάση της Ρωσίας έναντί της Ουκρανίας.

Οικονόμου: Ενίσχυση για όσο διαρκεί η κρίση – ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική η πολιτική της κυβέρνησης

Μήνυμα ότι η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση στέλνει η κυβέρνηση εν μέσω μεγάλων ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αναζητά τρόπους στήριξης. Μόνο για τον Ιανουάριο ανακοίνωσε στήριξη 400 εκ. για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Για εγκληματική πολιτική κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε την πραγματική κατάσταση της ακρίβειας, η οποία έχει αφαιρέσει 13,7% από το μέσο μισθό κι έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ταξική στρατηγική αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ των λίγων», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επικοινωνία με φορείς της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα συναντηθεί και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Είναι σαφές ότι τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας, αφού οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ήδη 4 φορές περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του `20. Οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής επιβάρυνσης», επισημαίνει η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής.

Για μεγάλη οικονομική επιβάρυνση ακόμα και σε αγαθά πρώτης ανάγκης, κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

«Ο υγιής ανταγωνισμός που μας λέτε πως συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα δε συνιστά τίποτα άλλο από στυγνό εκβιασμό στους εργαζόμενους: ή αυξάνετε την παραγωγικότητα ή ανεργία», σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Μόνο για καθαρές εισαγωγές ενέργειας θα πληρώσει η Ελλάδα 8,5 δις. Ανοίξτε τους λιγνίτες να κατέβει η τιμή παραγωγής ενέργειας!» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ένα στυγνό καρτέλ πίσω από το θέμα αυτό του φυσικού αερίου. Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου έχετε δει οι απώλειες των παραγωγών να πληρώνονται από τους καταναλωτές?», επισημαίνει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ