29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ενδοοικογενειακή βία: Εκπαίδευση των γυναικών προτείνουν οι ειδικοί

Είκοσι γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από το χέρι του συντρόφου τους από την αρχή του χρόνου, αν υπολογίσει κανείς και την τραγωδία της Καβάλας. Αρκετές από αυτές τις δολοφονίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχε ένα πλαίσιο προστασίας των γυναικών αυτών, από την ώρα που ο σύντροφός τους εμφάνιζε επιθετική συμπεριφορά.

Οι ειδικοί προτρέπουν στην εκπαίδευση των γυναικών, ώστε να διακρίνουν έγκαιρα τα προειδοποιητικά σημεία προβληματικών συμπεριφορών και να προφυλαχθούν πριν πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Πρέπει να είναι παρατηρητικές οι γυναίκες για ευερεθιστότητα, δηλ. προσωπικότητες εύφλεκτες που έχουν πρόσβαση σε μέσα, όπως πυροβόλο όπλο, που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Παρατηρητικές για ιστορικό βίας στο θύτη που είχε υποστεί στο παρελθόν ή απομόνωσης των ιδίων ή συντρόφων τους από υποστηρικτικό πλαίσιο, φίλους ή οικογένεια” τόνισε στην ΕΡΤ ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο οκτάμηνο του 2022 εκτινάχθηκαν σε 7.354 από 5.500 το 2020. Τα ασφαλιστικά μέτρα εξασφαλίζουν προστασία στις γυναίκες που δεν προχωρούν σε μήνυση, αλλά στην πράξη φαίνεται, πως δεν είναι πάντα αρκετά.

Μπορεί και πλέον πρέπει να κινηθούμε σε αυτό το πλαίσιο να ζητηθεί ψυχιατρική εκτίμηση. Όταν κάποιος περιγράψει όλα τα γεγονότα της βίας που έχει υποστεί από σύντροφό του θα πρέπει να κινηθεί προς ακούσια νοσηλεία γιατί μπορεί να υποβόσκουν συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε δράματα” δήλωσε η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσουμε έναν άνθρωπο σε νοσηλεία εάν δεν βρίσκεται σε διαταραχές της ψυχικής υγείας πολύ σοβαρές, όμως επειδή εδώ έχουμε να κάνουμε με διαταραχές της προσωπικότητας και όχι με άλλη ψυχική παθολογία δεν μπορούν να νοσηλευτούν ακουσίως και θα ήταν και λάθος να τους νοσηλεύσουμε” εξηγεί ο κ. Παπαδημητριάδης.

Ένα οργανωμένο πλαίσιο παρέμβασης προϋποθέτει καθοδήγηση και έλεγχο εκείνων που χρειάζονται θεραπεία. “Αυτό συνεπάγεται ότι μέσα στην κοινότητα θα υπάρχουν ομάδες που θα γνωρίζουν πάσχοντες και θα απευθύνονται στις ανάγκες τους με επισκέψεις κοινωνικούς λειτουργούς” προσθέτει ο κ. Παπαδημητριάδης.

Ξεκινάει από ελαφριά βία κλιμακώνεται τις περισσότερες φορές μέχρι να θέλω να εξαφανίσω τον άλλο κι όμως θα μπορεί να παρέμβει εδώ η πολιτεία και να βάλει εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα μέχρι να δούμε πως προχωρά αυτός ο άνθρωπος” εκτιμά η κ. Ανάσογλου.

Άμεση βοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη των θυμάτων παρέχεται καθόλο το 24ωρο από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Ρεπορτάζ: Ελένη Μπουγά

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ