3 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εξόρμηση στον Τόρνο και τα μονοπάτια του, για τους αστυνομικούς της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ) Ευρυτανίας

Πρόσφατα, η Τοπική Διοίκηση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.), στα πλαίσια της δράσης «Αγαπώ τον τόπο μου – Γνωρίζω την Ευρυτανία», πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στον Τόρνο.

Εκεί, τους υποδέχτηκαν οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, «άνθρωποι χαμογελαστοί με καθαρό βλέμμα, φιλόξενοι, εγκάρδιοι με μεγάλες αξίες άφθαρτες στο χρόνο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αστυνομικοί σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, τα μέλη επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείου, ενώ έπειτα κατηφόρισαν στα μοναδικά μονοπάτια «με τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια, τους μικρούς καταρράκτες που ξεχύνονταν από τις πλαγιές, με τον παραδοσιακό νερόμυλο να στέκεται αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου», όπως σημειώνουν, ενώ «συνεχίζοντας την πεζοπορία, ανεβήκαμε τις βουνοκορφές και οδηγηθήκαμε ψηλά στο χωριό, περιδιαβήκαμε τα πέτρινα σοκάκια, καλημερίζοντας τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους, αποδεχόμενοι το φίλεμά τους», καταλήγουν. Ακολούθησε προσκύνημα στο μοναστήρι της Ι.Μ. της Παναγίας της Προυσιώτισας.

Για την εξόρμηση στον Τόρνο, οι αστυνομικοί αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, η Τοπική μας Διοίκηση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.), στα πλαίσια της δράσης  «Αγαπώ τον τόπο μου – Γνωρίζω την Ευρυτανία»,  πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στο χωριό Τόρνος Ευρυτανίας. Η σημαία της Ι.Ρ.Α. ατένισε στη πλατεία του χωριού, δίνοντας το στίγμα της επισκέψεώς μας.

 Εκεί, μας υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού. Γνωρίσαμε τον κ. Γιάννη τον γιατρό, την αδελφή του την κ. Δέσποινα, τον κ. Ηλία, το Νίκο και πίνοντας παρέα το τσιπουράκι που μας προσέφεραν,  συγκινηθήκαμε μαζί τους διηγώντας μας ιστορίες προσωπικές, που έχουν φωλιάσει για πάντα στην μνήμη τους.  Άνθρωποι χαμογελαστοί με καθαρό βλέμμα, άνθρωποι φιλόξενοι, εγκάρδιοι με μεγάλες αξίες άφθαρτες στο χρόνο.

Στη συνέχεια επιστεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείου το χωριού, όπου τα εκθέματα   μας ξύπνησαν αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

 Κατηφορίζοντας περάσαμε από τα απόκρημνα μονοπάτια, με τα πελώρια έλατα και με τα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια, τους μικρούς καταρράκτες που ξεχύνονταν  από τις πλαγιές με  τον παραδοσιακό νερόμυλο  να στέκεται αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου.

Συνεχίζοντας την πεζοπορία μας,  ανεβήκαμε τις βουνοκορφές και οδηγηθήκαμε  ψηλά στο χωριό.  Περιδιαβήκαμε τα πέτρινα σοκάκια του χωριού, καλημερίζοντας τους απομείναντες μόνιμους κατοίκους, αποδεχόμενοι το φίλεμά τους.

Ο κύριος Νίκος Μάρκου και ο κύριος Σπύρος Μάρκου, εκπροσωπώντας το Σύλλογο του Χωριού, μας προσέφεραν  αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, ετοιμάζοντας το μεσημεριανό γεύμα. Όλοι γίναμε μια παρέα, παιδιά, γονείς, κάτοικοι χωριού. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα να περνάς την ημέρα σου με γνήσιους ανθρώπους. Ανθρώπους που σέβονται και εκτιμούν την Αστυνομία.

Αποχαιρετώντας τους καινούργιους φίλους της Ένωσής μας (Ι.Ρ.Α.)  και δίνοντάς τους την υπόσχεση ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα εκεί, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, κάνοντας στάση για προσκύνημα κα ευλογία στο μοναστήρι της Ι.Μ. της Παναγίας της Προυσιώτισας.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους του χωριού για την φιλοξενία τους, τα μέλη του Συλλόγου για τις υπηρεσίες τους, καθώς και τους αγαπητούς φίλους και συναδέλφους Βασίλη Κωνσταντόπουλου και Χρήστο Παλαιό, που μας ξενάγησαν με χαρά στον όμορφο τόπο τους. Επιπλέον δε, ευχαριστούμε θερμά τον Αντιδήμαρχο κ. ΧΑΛΚΙΑ Παντελή, το κρεοπωλείο του Ευάγγελου ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ, το ψητοπωλείο «ΚΟΛΟΚΑ», για την συνδρομή τους.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στους φίλους της Ένωσής μας Κώστα Νικόπουλο και τη σύζυγό του Νικάνδρα,  στα μέλη μας και στις οικογένειες τους, που έγιναν συνοδοιπόροι μας σε αυτή την όμορφη και ξεχωριστή ημέρα”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ