25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επέτειος 1821 / Η Φουρνά απέδωσε τιμές στον προεπαναστατικό ήρωα Κώστα Λεπενιώτη, αδερφό του Κατσαντώνη

Ο Σύλλογος Γυναικών Φουρνάς, σε συνεργασία με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους Φουρνάς και Βράχας και υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπενησίου, διοργάνωσε, το βράδυ της Κυριακής, 8 Αυγούστου 2021, εκδήλωση για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση.

Στην «Πλατεία Κώστα Λεπενιώτη» τιμήθηκε ο ομώνυμος ήρωας (1777 – 1812), που ακολούθησε ως οπλαρχηγός το ασκέρι του αδελφού του, Κατσαντώνη, και συμμετείχε σε όλες τις μάχες εναντίον των Τουρκαλβανών.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ενώ το κοινό παρακολούθησε τους ομιλητές να εξιστορούν πτυχές των πρωταγωνιστών -και της δράσης τους- του Αγώνα στην Ευρυτανία, στις συνθήκες που ευνόησαν την έναρξη της Επανάστασης και τη συμβολή της τοπικής Εκκλησίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της δολοφονίας του Κώστα Λεπενιώτη.

Παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Κων/νος Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, η π. υφυπουργός, κα Κέλλυ Μπουρδάρα, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων κ.α.

“Πέραν της απόδοσης της οφειλόμενης τιμής, στον προεπαναστατικό ήρωα Κώστα Λεπενιώτη και την αναπαράσταση του Θανάτου του, στην ομώνυμη πλατεία, ακολούθησαν εξαιρετικές και καλά δομημένες ομιλίες, αφιερωμένες στους πρωταγωνιστές του Εθνικού μας Αγώνα στην Ευρυτανία μας, στις συνθήκες που ευνόησαν την έναρξη της Επανάστασης την συγκεκριμένη στιγμή και στην συμβολή της τοπικής εκκλησίας στην προετοιμασία και κατά την διάρκεια του αγώνα! Κοινή συνισταμένη όλων, η πνευματική αφύπνιση του Έθνους και η αποφασιστικότητα των ηρώων μας έφεραν τη πολυπόθητη Ελευθερία! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!”, έγραψε για την εκδήλωση ο Βουλευτής Ευρυτανίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ