29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επί τάπητος συντάξεις ληξιπρόθεσμα ΕΝΦΙΑ και δημοσιονομικός χώρος στη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Στις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και τα σχέδια για την αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να επικεντρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και επικεφαλής των θεσμών, σήμερα και αύριο, στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων (αριθμούν κοντά στις 130.000 μόνο οι κύριες), η χώρα μας δεν έχει υλοποιήσει ακόμα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των  δανειστών, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο θέμα να αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» στις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις.

Το ποσό των εκκρεμών συντάξεων που χρωστά το κράτος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 360 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά απολογούμενη και για τους αργούς ρυθμούς εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις για εξπρές εκκαθαρίσεις χρεών ώστε τα κρατικά «φέσια» να μην ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα …βάλτωσε μέσα στην πανδημία με αποτέλεσμα οι οφειλές να διογκωθούν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων εντείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν και τα σχέδια για τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ. Οι οριστικές αποφάσεις θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία της 20ής Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «άσκηση» εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών στον σημερινό φόρο ακινήτων οδηγεί σε μια «εξοικονόμηση» εσόδων για τον προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Αυτό το στοιχείο επιτρέπει την περαιτέρω ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, η συνολική μείωση του οποίου θα φθάσει το 30%, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης. Ο φόρος έχει μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 22% και μένει να φανεί εάν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μείωση.

Το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του φόρου, προωθεί την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στον κύριο, αλλά μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις.

Με την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, ο ΕΝΦΙΑ από το 2022 θα υπολογίζεται συνολικά ανά ακίνητο και όχι στο σύνολο της περιουσίας, όπως συμβαίνει σήμερα με τον συμπληρωματικό. Η νέα κλίμακα αναμένεται πως θα έχει περισσότερα κλιμάκια ενώ θα διατηρηθούν εκπτώσεις και απαλλαγές (50%-100%) για τις οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. Το 2022, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο φόρος θα αρχίσει να εξοφλείται από τον Μάρτιο και η εκκαθάρισή του θα γίνει με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις στις αρχές του επόμενου έτους.

Ψηλά στην ατζέντα της 12ης αξιολόγησης βρίσκονται και τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της ενεργειακής ακρίβειας στη βάση του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργήσει η μεγαλύτερη ανάπτυξη και οι επιδόσεις του προϋπολογισμού στα έσοδα τους τελευταίους δύο μήνες.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ