19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επεκτείνεται η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης

Με εντατικούς ρυθμούς επεκτείνεται η χρήση κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων πόλης σε αρκετούς Δήμους της χώρας, με παράλληλες παρεμβάσεις στο τοπικό οδικό δίκτυο και εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες Μικροκινητικότητας. Ενδεικτικά σταχυολογήσαμε μερικές σχετικές παρεμβάσεις.

Στην Ελευσίνα

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος: «Τη χρηματοδότηση ενός νέου σημαντικού περιβαλλοντικού έργου εξασφάλισε ο Δήμος Ελευσίνας, μετά από πρόταση που υπεβλήθη από την Τεχνική Υπηρεσία στην πρόσκληση «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, Μικροκινητικότητα, Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Μετακινήσεων» του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Η πρόταση περιλαμβάνει την προμήθεια 30 ηλεκτρικών ποδηλάτων, αντιβανδαλιστικών θέσεων κλειδώματος και φόρτισής τους, τερματικών μίσθωσης ποδηλάτου, λογισμικών για τη χρήση και παρακολούθησή τους, Αpp για την εύκολη μίσθωση τους, εξοπλισμό έκδοσης έξυπνων καρτών, εγκατάσταση εξοπλισμού, εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, υπηρεσίες εκπαίδευσης, συνδέσεις 4G, ενώ το συνολικό κόστος που περιλαμβάνεται στην πράξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ανέρχεται στις 200.000 ευρώ + ΦΠΑ.

Οι παραπάνω υπηρεσίες θα επιτρέπουν την αυτόματη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού, που θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Με τη χάραξη του νέου ποδηλατοδρόμου που βρίσκεται στο έργο ανάπλασης του Δήμου, τμήμα του οποίου έχει ήδη βγει σε διαγωνισμό, είναι σημαντικό να προωθήσουμε περιβαλλοντικούς τρόπους μετακίνησης και να αλλάξουμε συνήθειες. Η υποβολή της πρότασης που καταθέσαμε με την Τεχνική Υπηρεσία ήταν στοχευμένη, ολοκληρωμένη και ανταποκρινόμενη σε μία σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον πόλη, που όλοι θέλουμε να ζούμε. Από πλευράς μας, αξιοποιούμε κάθε πρόσφορο χρηματοδοτικό εργαλείο, με στόχο όχι μόνο την αναβάθμιση του Δήμου μας αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων».

Στα Τρίκαλα

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ: «Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της μικροκινητικότητας μέσω της δωρεάν χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων κάνει ο Δήμος Τρικκαίων.

Όπως ενημερώνει, με πρόγραμμα που εγκρίθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου 2022, στον Δήμο αναλογούν 371.970,24€ που θα αφορούν στην προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Πρόκειται για 45 ηλεκτρικά ποδήλατα, που θα διατίθενται από 4 σταθμούς εντός πόλης, είτε με ειδική εφαρμογή (application), την οποία οι πολίτες θα «κατεβάζουν» από το κινητό τους, είτε με ειδική κάρτα. Η χρήση θα είναι δωρεάν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, όταν ολοκληρωθούν τα σχετικά με τον διαγωνισμό.

Ήδη ο Δήμος Τρικκαίων διαθέτει δωρεάν ποδήλατα από το info point στο κέντρο της πόλης (κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου) με την επίδειξη της ταυτότητας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα μέσω προγράμματος της e-trikala, διατίθενται και φοριαμοί, για να μπορεί ο πολίτης να αποθηκεύει για μικρό διάστημα τις αποσκευές του.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με το πρόγραμμα ELVITEN, ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala προμηθεύτηκαν ηλεκτρικά ποδήλατα (χρησιμοποιήθηκαν από τη Δημοτική Αστυνομία και υπηρεσίες του Δήμου) και ηλεκτρικά οχήματα μικροκινητικότητας, εξετάζοντας τις δυνατότητες κίνησης παρόμοιων οχημάτων στις πόλεις».

Στο Βύρωνα

Ο Βύρωνας περιλαμβάνεται στους 43 δήμους που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα, «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας (Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων)» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Σκοπός του έργου αυτού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ: «είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών και περιβαλλοντικά φιλικών ποδηλάτων, σε επίπεδο Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων, το οποίο σε συνέργεια με τις λοιπές παρεμβάσεις (εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών (web και mobile εφαρμογές) για τις υπηρεσίες μικρο-κινητικότητας, πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικρο-κινητικότητας) θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύνολο παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσων, που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στην βελτίωση των μετακινήσεων σε επίπεδο μικρο-κινητικότητας».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ