19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επιπλέον χρηματοδότηση 1,69 εκ. € για την ανάδειξη της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί

Σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το έργο της ανάδειξης της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη στο Κλαυσί και των απαραίτητων αρχαιολογικών παρεμβάσεων, μετά την οριστική επικαιροποίηση των μελετών από το Υπουργείο Πολιτισμού, κατά 1.695.100 ευρώ ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.

Ο συνολικός, πλέον, προϋπολογισμός του έργου, φτάσει στα 3.495.100 ευρώ και αφορά τα εξής υποέργα:

Υποέργο 1. «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΣΩΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓ. ΛΕΩΝΙΔΗ ΣΤΟ ΚΛΑΥΣΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, Π.Ε ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 298.000 ευρώ. Το υποέργο αφορά στην υλοποίηση εργασιών συντήρησης του ψηφιδωτού δαπέδου και σωζόμενων επιχρισμάτων στο λίθο της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.

Υποέργο 2. «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓ. ΛΕΩΝΙΔΗ», προϋπολογισμού 155.000 ευρώ. Το υποέργο αφορά στην υλοποίηση εργασιών αρχαιολογικής έρευνας και επίβλεψη ανασκαφικών εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και στην ευρύτερη περιοχή.

Υποέργο 3. «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΗ ΚΛΑΥΣΙΟΥ», προϋπολογισμού 3.045.100 ευρώ. Το υποέργο αφορά στην υλοποίηση εργασιών για να αντικατασταθεί η υπάρχουσα φθαρμένη κατασκευή στέγασης των ερειπίων της βασιλικής και του ψηφιδωτού, αλλά και εργασιών για να προστατευτούν τα υπάρχοντα και τα νέα ευρήματα με σύγχρονο τρόπο, ώστε να προτρέπεται η παρουσίαση στο κοινό και η μελέτη από τους επιστήμονες. Το νέο κέλυφος θα περικλείει το σύνολο του μνημείου, θα διαθέτει χώρους για τοπική έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων, και εγκαταστάσεις υποστήριξης για κοινό και εργαζόμενους.

Ο Άγιος Λεωνίδης

Ο ναός του Λεωνίδη ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής εξωτερικών διαστάσεων 28×18,50 μ., με εγκάρσιο κλίτος στα ανατολικά που καταλήγει σε κόγχες και νάρθηκα στα δυτικά, χωρίς προσκτίσματα. Από την ανωδομή του κτηρίου διατηρήθηκαν σε μικρό ύψος οι περιμετρικοί τοίχοι και η βάση του συνθρόνου στην κόγχη του ιερού.

Όλοι οι χώροι, πλην της κόγχης του ιερού, καλύπτονταν από ψηφιδωτό δάπεδο το οποίο διασώζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με φυτική και γεωμετρική διακόσμηση και σκηνές από το ζωικό βασίλειο (παραστάσεις με ζώα, πτηνά και ψάρια). Ιδιαίτερη σημασία μεταξύ των ψηφιδωτών έχουν οι αφιερωτικές επιγραφές, οκτώ τον αριθμό, στις οποίες αναφέρονται μέλη της τοπικής εκκλησιαστικής κοινότητας, η αφιέρωση του ναού στον Μάρτυρα Λεωνίδη και η χρονολογία κατασκευής των ψηφιδωτών, η οποία θα πρέπει να τοποθετηθεί στο β’ τέταρτο του 6ου αι. μ.Χ. Το κτήριο καταστράφηκε πιθανότατα από σεισμό, ίσως του 551 μ.Χ., τον οποίο ακολούθησε πυρκαγιά. Ο Άγιος Λεωνίδης είχε εκτεταμένη λατρεία κατά τον 5ο-6ο αι. στην Κόρινθο, την Αθήνα (Βασιλική Ιλισσού) και ενδεχομένως τη Θεσσαλία. Μετά τις καταστροφές του 6ου αι. το όνομα και η λατρεία του νεανία αγίου δεν εμφανίζονται ξανά.

H βασιλική εντοπίστηκε το 1956 μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Η πλήρης αποκάλυψή της πραγματοποιήθηκε σε δύο ανασκαφικές περιόδους (1958 και 1959) με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Το 1966 έγινε απόσπαση, συντήρηση και επανατοποθέτηση των ψηφιδωτών. Ακολούθησε η συμπλήρωση της τοιχοδομίας και η τοποθέτηση ξύλινης στέγης, η οποία ανακαλεί τη μορφή της στέγης των ναών αυτού του τύπου. Οι εργασίες συντήρησης του δαπέδου επαναλήφθηκαν τα έτη 1975 και 1990.

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ