29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επιστήμονες εντόπισαν βακτήρια στα έντερα ποντικών που διασπούν τη νικοτίνη

Ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ απομόνωσε έναν τύπο βακτηρίων που βρίσκονται στα έντερα ποντικών, τα οποία διασπούν τη νικοτίνη. Στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», η ομάδα περιγράφει πώς απομόνωσε τα βακτήρια και γιατί το εύρημά τους θα μπορούσε να μειώσει τα περιστατικά λιπώδους νόσου του ήπατος στους ανθρώπους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν. Εκτός από τη συσχέτισή του με τις πνευμονοπάθειες, το κάπνισμα έχει συνδεθεί και με τη λιπώδη νόσο του ήπατος. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων διασπά τη νικοτίνη στα έντερα των ποντικιών και έτσι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου.

Με το κάπνισμα, μέρος της νικοτίνης εισέρχεται στο έντερο, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα της νικοτίνης που φτάνει στο έντερο συγκρίνοντας δείγματα κοπράνων 30 καπνιστών και 30 μη καπνιστών. Στη συνέχεια έκαναν το ίδιο με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια.

Στη συνέχεια, αποστείρωσαν τα έντερα ορισμένων εργαστηριακών ποντικών και πραγματοποίησαν ξανά το πείραμα με τη νικοτίνη. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με τα αποστειρωμένα έντερα είχαν περισσότερη νικοτίνη στον οργανισμό τους, γεγονός που δείχνει ότι τουλάχιστον ένας τύπος βακτηρίων του εντέρου τη διασπούσε. Στη συνέχεια, κατάφεραν να εντοπίσουν το βακτήριο Bacteroides xylanisolvens που ήταν υπεύθυνο για τη διάσπαση και το οποίο παρήγαγε ένα είδος ενζύμου που διασπά τη νικοτίνη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το B xylanisolven ζει και στο ανθρώπινο έντερο. Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το συγκεκριμένο μπορεί να παραχθεί μαζικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ