23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επιστημονική δοκιμή γευσιγνωσίας για το ελαιόλαδο

Ένα εργαστήριο στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, είναι το μοναδικό εν Ελλάδι και παγκοσμίως  που ασχολείται με την γευσιγνωσία του λαδιού, δίνοντας την ανάλογη πιστοποίηση.

Για όποιον αναρωτιέται πως ξεχωρίζει η ποιότητα του λαδιού, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης, ανέλαβε να βρει την απάντηση.

Όλα όσα αντιλαμβανόμαστε μέσω της γεύσης και της όσφρησης συνιστούν την γευσιγνωσία του ελαιολάδου, εξηγεί ο Βασίλης Δημόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής γεωπονίας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Μέσω της γευσιγνωσίας μπορούν να διαπιστωθούν οι κακές πρακτικές που ακολουθούνται κατά την καλλιεργητική περίοδο, την συγκομιδή, την επεξεργασία και την αποθήκευση.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η γεύση και η όσφρηση είναι αδιαμφισβήτητοι κριτές. Αποκαλύπτουν εάν ο ελαιόκαρπος ήταν σάπιος ή είχε προσβληθεί από ασθένεια. Εάν ο καρπός είχε μείνει μεγαλύτερο από το πρέπον διάστημα σε τσουβάλια πριν από την παράδοσή του στο ελαιοτριβείο, εάν εκεί υπέστη κακή επεξεργασία κατά την σύνθλιψη και εάν οι συνθήκες συντήρησης ήταν ή όχι οι κατάλληλες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 το εργαστήριο είναι διαπιστευμένο και για την πιστοποίηση της επιτραπέζιας ελιάς. Το θέμα ξεκίνησε πριν από μια 10ετία και τώρα είναι το μοναδικό εργαστήριο παγκοσμίως, διαπιστευμένο με το σύστημα ποιότητας ISO/IEC 17025 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

Το εργαστήριο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο από εκείνους που ζητούν την επιστημονική του σφραγίδα. Επιπλέον, παρέχει εκπαίδευση σε φοιτητές και σεμινάρια εκπαίδευσης σε φορείς επιχειρήσεων, αλλά και σε όποιον ιδιώτη ενδιαφέρονται να μάθει για το λάδι και τον καρπό της ελιάς.

Ένα από τα μυστικά του καλού λαδιού είναι το κάψιμο και η πίκρα, τα οποία φανερώνουν την ύπαρξη των πολυφαινόλων, που είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία, καθώς βοηθούν μεταξύ άλλων την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, την προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ