24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επιστροφή στα λύκεια / Ελλείψεις σε self test στο Καρπενήσι, μεγάλη η αποχή των μαθητών στο ΓΕΛ

Μετά από πέντε -και πλέον- μήνες διακοπής στη δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, εκπαιδευτικοί και μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις, το πρωί της Δευτέρας 12 Απριλίου. Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης στο σχολείο, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, είναι η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια του πρώτου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-tests).

Στο Καρπενήσι, ωστόσο, όπως αναφέρουν στα Ευρυτανικά Νέα γονείς και εκπαιδευτικοί, διαπιστώθηκαν -κυρίως την Κυριακή 11/4- ελλείψεις σε self test στα φαρμακεία της πόλης, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατόν για όλους τους μαθητές να προμηθευτούν τα οικιακά τεστ και, ως εκ τούτου, να μην είναι σε θέση να φέρουν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση αρνητικού ελέγχου. Το πρόβλημα αφορά περισσότερα από 30 παιδιά, μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Καρπενησίου, και πλέον αναζητείται λύση.

Σημειώνεται ότι από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δικαιούνται συνολικά τέσσερα test (δύο για κάθε εβδομάδα). Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self-test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό δεν θα υπολογίζονται. Τα επαναληπτικά test πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Σύμφωνα με την κυβερνητικό εκπρόσωπο, Αρ. Πελώνη, συνολικά έγιναν 250.000 δηλώσεις αποτελεσμάτων self test, εκ των οποίων βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 613 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Αποχή από τα μαθήματα

Την ίδια ώρα, μεγάλα -άνω των 80%- είναι τα ποσοστά αποχής των μαθητών του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, που, όπως φαίνεται, έκαναν πράξη την προειδοποίησή τους, αιτούμενοι να μην ανοίξουν τα σχολεία με φυσική παρουσία, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

«Η μαθητική κοινότητα του Καρπενησίου», σημείωναν τα παιδιά στην επιστολή που δημοσίευσαν τα Ευρυτανικά Νέα (διαβάστε εδώ), «τάσσεται στη συντριπτική της πλειοψηφία κατά της επανέναρξης των δια ζώσης μαθημάτων, καθώς η υπουργική απόφαση στερεί το δικαίωμα επιλογής σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν να προστατεύουν την υγεία των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους».

Οι μαθητές ζητούν συνέχιση της διαδικασίας τηλεκπαίδευσης για τις επόμενες δύο εβδομάδες (μέχρι τις διακοπές του Πάσχα). «Αν το αίτημά μας δεν γίνει αποδεκτό θα προχωρήσουμε σε καθολική αποχή», τόνιζαν.

Στο ΓΕΛ τα μαθήματα διεξάγονται παρουσία λίγων μαθητών σε κάθε τμήμα, ενώ σαφώς μικρότερα είναι τα ποσοστά αποχής των παιδιών στο ΕΠΑΛ. Να σημειωθεί πως οι απουσίες των απόντων μαθητών προσμετρώνται κανονικά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ