28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Επιτροπή Ειδικών: Στο «τραπέζι» σήμερα τα μέτρα – Τι αναμένεται

Σήμερα συνέρχεται για την τακτική της σύσκεψη η διευρυμένη Επιτροπή των Ειδικών. Καλείται να σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας προκειμένου να εισηγηθεί το τι θα γίνει σε σχέση με την παράταση ή όχι των υφιστάμενων μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 24/1.

Βασικό σημείο προβληματισμού τους είναι ότι η παρούσα φάση έχει τα χαρακτηριστικά της αποκλιμάκωσης, λόγω της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, κάτι που ωστόσο δεν αποτυπώνεται ακόμη, στους διασωληνωμένους και τους θανάτους. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε ποσοστό 70% από ασθενείς που προσβλήθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα την περίοδο των εορτών. Η παραλλαγή Όμικρον που κυριαρχεί δίνει πιο ήπια νόσηση, όμως η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία δεν θα αρχίσει να φαίνεται προτού περάσουν δύο βδομάδες από τώρα, και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν, με αυτόν τον ρυθμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος δεν θέλησε να προκαταλάβει κάποια απόφαση ωστόσο η θέση του ήταν σαφής. «Θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά θα τα δούμε».

«Σε αυτή τη φάση έχουμε αύξηση στις νοσηλείες, οι εισαγωγές μας πιέζουν, το 90% είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης.

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 23.340 νέα κρούσματα, 673 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι, ενώ ο αριθμός των θανάτων εκτινάχθηκε στους 106, οι περισσότεροι στην κεντρική Μακεδονία. Συνολικά το τελευταίο πενθήμερο χάθηκαν 452 άτομα, τα 8 στα 10 άνω των 65 ετών.

«Στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται – Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Αυτό που αναμέναμε περί τα τέλη Ιανουαρίου, έχει συμβεί νωρίτερα. Είναι μεν θετικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», τόνισε πάντως  ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αν η συμπεριφορά μας αλλάξει, αν χαλαρώσουμε, ενδεχομένως θα δούμε μικρές εξάρσεις και στο μέλλον. Γενικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει κάνει την αναμνηστική δόση αλλά και ανοσοποιηθεί λόγω της έκθεσης της Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα.  Από εδώ και στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται και ειδικά μετά τον Φεβρουάριο και την Άνοιξη, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος στην κοινότητα. «Αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάσει περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων», σημείωσε μιλώντας στον Σκάι.

Η εξέλιξη των νέων μολύνσεων SARS-COV 2 στις 18/1/2022 – Πανελλαδικά η πλήρης ματιά

Τα σενάρια

Στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθούν επί τάπητος τα νέα δεδομένα με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι θα ακολουθήσει πιστά τις εισηγήσεις τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο θέλει την παράταση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση κατά μία εβδομάδα. Δηλαδή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.Τα μόνα πεδία που ενδέχεται να δούμε βήματα χαλάρωσης από τις 24 Ιανουαρίου είναι η άρση της απαγόρευσης της μουσικής και η αύξηση των θεατών στα γήπεδα.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ