19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτάνας, διακεκριμένος καθηγητής πίσω από φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής του πρώτου πλοίου μεταφοράς οχημάτων με αιολική πρόωση

Με τη συνδρομή (και) του ομότιμου καθηγητή Απόστολου Παπανικολάου, με καταγωγή από την Καστανιά Ευρυτανίας, θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου της Wallenius Wilhelmsen για την κατασκευή του πρώτου πλοίου μεταφοράς οχημάτων με τη χρήση του ήλιου

από την έντυπη έκδοση

H Wallenius Wilhelmsen, που είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, μαζί με άλλους εταίρους του έργου -στο οποίο συμμετέχουν και καθηγητές από το ΕΜΠ- χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της Ε.Ε. Horizon Europe με 9 εκατ. ευρώ για να αναπτύξει το σύστημα αιολικής πρόωσης, ενώ η ίδια η εταιρεία θα επενδύσει βάσει της πρότασης που έχει καταθέσει άλλα 100 εκατ. ευρώ.

Το νέο πλοίο Pure Car Truck Carrier χωρητικότητας 7.000 οχημάτων με αιολική πρόωση Orcelle Wind αποτελεί, αναφέρει η «Ναυτεμπορική», κρίσιμο μέρος της στρατηγικής της Wallenius Wilhelmsen για την απαλλαγή του στόλου της από τις ανθρακούχες εκπομπές έως και 90% και η φιλοδοξία είναι να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027. Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού, της κατασκευής και της λειτουργίας του πλοίου. Το ΕΜΠ θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της πορείας του πλοίου και την εφαρμογή της βασικής ιδέας στη σχεδίαση και άλλων τύπων πλοίων, πέραν των πλοίων μεταφοράς οχημάτων.

Με διεθνή αναγνώριση

Από πλευράς Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συμμετέχουν ο ομότιμος καθηγητής, ευρυτανικής καταγωγής, Απόστολος Παπανικολάου, και ο καθηγητής Γεώργιος Ζαραφωνίτης, από το Εργαστήριο Μελέτης Πλοίου της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Ο καθηγητής Απόστολος Παπανικολάου κατάγεται από την Καστανιά Ευρυτανίας και έχει συμπληρώσει 35 (και πλέον) χρόνια αδιάλειπτης, πρωτότυπης έρευνας για τη ναυπήγηση των καλύτερων πλοίων, έχοντας κερδίσει δικαίως, μέσα από τη δουλειά του, την καθολική αναγνώριση στους διεθνείς κύκλους σχεδίασης και κατασκευής πλοίων.

Ένθερμος υποστηρικτής της Καστανιάς, επισκέπτεται κάθε χρόνο τον την πατρογονική γη, δίνοντας ανελλιπώς το παρών και στη Γενική Συνέλευση του τοπικού συλλόγου. Ο πατέρας του, Δημήτρης Παπανικολάου, μεγάλωσε στην Καστανιά, απ’ όπου έφυγε για ένα καλύτερο μέλλον τη δύσκολη δεκαετία του ’40.

ΠΗΓΗ: efoplistis.gr

Το 2010, ο Απόστολος Παπανικολάου κατέκτησε το λεγόμενο «Νόμπελ της Ναυπηγικής», το σπουδαιότερο βραβείο που δίνεται σε ναυπηγό. Με αυτόν τον τρόπο, τα 8 χιλιάδες μέλη του μεγαλύτερου διεθνούς συνδέσμου ναυπηγών και ναυτικών μηχανολόγων τίμησαν τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά του στην Επιστήμη και την έρευνα.

Ο Απόστολος Δ. Παπανικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε ναυπηγική στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου, από όπου αποφοίτησε το 1973. Στο ίδιο πανεπιστήμιο πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο αντικείμενο της ναυπηγικής και της ναυτικής μηχανολογίας. Εργάστηκε ως επιμελητής και υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ως αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και ως επισκέπτης καθηγητής στην Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα, αρχικά ως αναπληρωτής καθηγητής και από το 1988, ως καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου δίδαξε ως το 2016, ενώ ίδρυσε και το Εργαστήριο Μελέτης Πλοίου. Η ερευνητική δράση του καθηγητή αντανακλάται σε πάνω από 500 δημοσιεύσεις και στη συγγραφή 7 βιβλίων, ενώ ο χώρος της ολιστικής βελτιστοποίησης πλοίων και της ανάπτυξης προτύπων ασφαλείας στα πλοία, αποτελούν τον κύριο τομέα συνεισφοράς του.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ