23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτάνες τυροκόμοι κατέθεσαν φάκελο κατοχύρωσης προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) για το τσαλαφούτι

από την έντυπη έκδοση

Στην κατάθεση φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε ομάδα τυροκόμων παραγωγών με έδρα το Καρπενήσι, προκειμένου να καταχωρηθεί ως ΠΟΠ προϊόν στο μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ το τυρί “Τσαλαφούτι”.

Το “Τσαλαφούτι” παρασκευάζεται για πολλά χρόνια, σύμφωνα με την παραδοσιακή του συνταγή, από πρόβειο ή μίγμα αιγοπρόβειου γάλακτος (με το πρόβειο πάντα σε μεγαλύτερη αναλογία), προερχόμενο από ζώα ελευθέρας βοσκής που ζουν προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, της κεντρικής-νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.

Μεταξύ της ομάδας των παραγωγών που κατέθεσαν το αίτημα, είναι και ο κ. Ηλίας Κουτρομάνος που έχει τυροκομείο στα Άγραφα της Ευρυτανίας και παράγει “Τσαλαφούτι”. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «…παντρεύοντας γευστικά το γιαούρτι και το βούτυρο, με τη μυστική παραδοσιακή συνταγή που κληρονομήσαμε από τους παππούδες μας και το εξαιρετικής ποιότητας πρόβειο γάλα, παράγουμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας με τον παραδοσιακό μας τρόπο το ονομαστό Τσαλαφούτι (…). Παράγεται εδώ και πολλά χρόνια με παραδοσιακό τρόπο στην οροσειρά των Αγράφων. Από το 2014 ξεκίνησα να το παράγω εμπορικά. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε μια άτυπη ομάδα από τυροκόμους παραγωγούς και σε συνεργασία με κτηνοτρόφους από τα Τζουμέρκα της Ηπείρου, προχωρήσαμε στην κατάθεση του φακέλου στο ΥπΑΑΤ για χαρακτηρισμό του τυριού ΠΟΠ. Όταν περάσει η περίοδος των ενστάσεων, ο φάκελος θα πάει στις Βρυξέλλες».

Σημειώνεται ότι ενστάσεις έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν έως τις 22 Αυγούστου 2022, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στην ελληνική επικράτεια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ