ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση
Ικανοποιητικά, σε γενικές γραμμές, κινήθηκε ο κλάδος της εστίασης στην Ευρυτανία κατά τον μήνα Αύγουστο. Φαίνεται ότι τα μαγαζιά πέριξ της πλατείας δούλεψαν καλά «…αλλά όχι στα προ-κορονοϊού επίπεδα», λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο κ. Χρήστος Τσάμπρας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας. Επιχειρήσεις σε μεγαλύτερη απόσταση από την πλατεία ή όσες δεν είχαν επαρκείς εξωτερικούς χώρους, έκλεισαν το καλοκαίρι χωρίς τους προσδοκώμενους τζίρους, τονίζει.
Σημαντική είναι η πτυχή που θέτει επί τάπητος και αφορά στα κέντρα διασκέδασης (μπαρ, κλαμπ κ.α.), που δεν άνοιξαν καθόλου το εφετινό καλοκαίρι. «Πρόκειται», λέει, «για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», καθώς η απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους πολίτες δημιουργεί νέα δεδομένα. «Μια παρέα φίλων, όπου έστω και ένα άτομο δεν έχει εμβολιαστεί, θα επιλέξει -για λόγους αλληλεγγύης- εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης», υπογραμμίζει.
Μάλιστα, οι καταστηματάρχες που -βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου- ζητούσαν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να επιτρέψουν την είσοδο στους κλειστούς χώρους των επιχειρήσεών τους, συχνά γίνονταν δέκτες αντιδράσεων ή και εχθρότητας εκ μέρους των πελατών, ερχόμενοι, δίχως να το θέλουν, σε αντιπαράθεση μαζί τους.
Μάλλον χαμηλότερα από όσο θα έπρεπε κινούνται τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στους εργαζόμενους της εστίασης. «Οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι νεαρής ηλικίας, οι οποίοι δεν πείθονται εύκολα να εμβολιαστούν· αντίθετα, η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει εμβολιαστεί», τονίζει στα «Ευρυτανικά Νέα». Πιθανό πρόβλημα, σημειώνει, θα αποτελέσει ενδεχόμενη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση, που θα οδηγήσει σε έλλειψη προσωπικού και δυσκολία ανεύρεσης εργαζομένων.
Δεδομένο είναι ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, στα καταστήματα της εστίασης θα μπορούν να εισέρχονται μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. «Η πολύπαθη εστίαση μπαίνει από σε μίνι lockdown. Το 50% των συμπολιτών μας είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Οι δυνητικοί μας πελάτες μειώνονται κατά 50%. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στην εστίαση» δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς.
Προς τη λάθος κατεύθυνση κινείται το μέτρο, σημειώνει ο κ. Τσάμπρας, αφού, όπως λέει, «δεν πρόκειται να παρακινήσει έναν αρνητή ή έναν σκεπτικιστή· εκείνος δεν θα εμβολιαστεί για να βγει για καφέ ή φαγητό, απλά θα καθίσει στο σπίτι του». Αντιπροτείνει την είσοδο με αρνητικό τεστ covid, ή ακόμα και «ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους». «Είναι, σε κάθε περίπτωση, μια πολύ δύσκολη εξίσωση αυτή που καλούμαστε να λύσουμε», υπογραμμίζει.