19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτανία, η πιο γερασμένη μεταξύ των 1.116 περιφερειακών ενοτήτων – περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα… προφανή

«Ο νομός των γερόντων», τιτλοφορούταν ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων τον Σεπτέμβριο του 2014, με αφορμή την ανάλυση δημογραφικών στοιχείων για την Ευρυτανία, που είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., όπως προέκυψαν από την απογραφή ‘11. «Για την Ευρυτανία τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Ο νομός μας φθίνει και γηράσκει. Άνεργοι, ανύπαντροι και συνταξιούχοι, ζουν στην Ευρυτανία των 20.081 -κατά την απογραφή- κατοίκων», σημειώνονταν, μεταξύ άλλων, στο θέμα. Στις μέρες μας, 7 χρόνια αργότερα, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη…

Σήμερα, στην Ευρυτανία, σχεδόν ένας ενήλικος σε ηλικία εργασίας αναλογεί σε κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω, κατατάσσοντας την περιφερειακή μας ενότητα στην… πρώτη θέση μεταξύ των 1.116 περιφερειακών ενοτήτων – περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την αναλογία εργαζομένων – ηλικιωμένων. Η Ευρυτανία είναι ο πιο γερασμένος νομός στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, ψηλότερα στη λίστα, με τον μεγαλύτερο δείκτη εξάρτησης, ήτοι 78,3%, καταλαμβάνει η Ευρυτανία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Eurostat, είναι μια ορεινή περιοχή στην κεντρική Ελλάδα. Οπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, κάτι παραπάνω από ένας ενήλικος (1,2) αντιστοιχεί σε κάθε ηλικιωμένο που ζει στην περιοχή. Και ακολουθούν, μια βορειοδυτική βελγική περιοχή ή Arr. Veurne (64,6%) και η γερμανική περιοχή Suhl, Kreisfreie Stadt (61,3%). Αντίθετα, οι χαμηλότερες αναλογίες στην Ε.Ε. καταγράφηκαν στη γαλλική εξόχως απόκεντρη περιοχή της Mayotte (6,1%) και της Guyane (11,7%) καθώς και της ισπανικής περιοχής Fuerteventura (16,5%).  

Τα στοιχεία που παραθέτει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat είναι άκρως αποκαλυπτικά και ανησυχητικά, με τον δείκτη εξάρτησης των ηλικιωμένων στην Ε.Ε. να αυξάνεται αισθητά την τελευταία 20ετία.

Έτσι, ενώ το 2001 ο δείκτης εξάρτησης της Ε.Ε. από την τρίτη ηλικία ήταν 25,9%, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχαν ελαφρώς λιγότεροι από τέσσερις ενήλικες σε ηλικία εργασίας (20-64) για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω, την 1η Ιανουαρίου 2020 η αναλογία αυτή αυξήθηκε στο 34,8%. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν ελαφρώς λιγότεροι από τρεις ενήλικοι σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο ανησυχητικές, περιοχές την Ελλάδα, όπως και στις ανατολική Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία,  Ιταλία, Πορτογαλία και Φινλανδία, συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά. Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές ήταν κυρίως αγροτικές, ορεινές ή σχετικά απομακρυσμένες, όπου είναι πιθανό οι νεότεροι άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να αναζητήσουν δουλειά.

(Με στοιχεία από τη Eurostat και την kathimerini.gr)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ