28 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτανία: Νέα δεδομένα για το Επίδομα Θέρμανσης – Καταργούνται οι γεωγραφικές ζώνες και έρχονται οι… βαθμοημέρες

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης προκειμένου να δίνεται σε περισσότερα νοικοκυριά έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών. Το φετινό επίδομα αναμένεται να ξεκινήσει να δίνεται από τον Νοέμβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χώρισαν το επίδομα σε 200.000 «κομμάτια», ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει σε όλη τη χώρα, προκειμένου να καταβληθεί με πιο δίκαιο τρόπο, σε όλους τους κατοίκους που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, επίδομα θέρμανσης χωρίς διαχωρισμούς για τον τύπο του καυσίμου. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, το νέο μοντέλο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί εάν ελάχιστο επίδομα της τάξης των 80 ευρώ και από εκεί και πέρα η ενίσχυση θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Δηλαδή, κάθε περιοχή θα έχει και ένα συντελεστή «κλιματολογικής ιδιαιτερότητας» (τις βαθμοημέρες) στην εξίσωση του επιδόματος.

Από αυτόν τον αλγόριθμο (που θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση) θα προκύπτει το συνολικό ποσό του επιδόματος που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 700 ευρώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έναντι μάξιμουμ 350 ευρώ σήμερα. Η μελέτη έγινε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα έδωσε διαφορετικά σημεία «θερμαντικών αναγκών» σε περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας.

Με αυτόν τον τρόπο, τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση. Με το ισχύον σύστημα υπολογισμού, ένα νοικοκυριό, λόγου χάρη, στο Λογγίτσι Αγράφων (υψόμ. 330μ.) δικαιούταν το ίδιο ποσό επιδότησης με ένα αντίστοιχο στον Άγιο Νικόλαο (1020μ.) ή το Κρίκελλο (1110μ.) του δήμου Καρπενησίου, παρότι οι κλιματολογικές συνθήκες και οι ανάγκες για θέρμανση στα ανωτέρω χωριά της Ευρυτανίας είναι πολύ διαφορετικές, ιδίως τον χειμώνα. Και αυτό γιατί το σύνολο του ν. Ευρυτανίας περιλαμβανόταν στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη καθορισμού του ποσού ενίσχυσης.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, φέτος, το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο για να ζεσταθούν και στις περιπτώσεις ορεινών οικισμών ακόμα και ξύλα ή πέλετ. Όπως διευκρίνισε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν ίδια.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ