26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτανία / Προβληματισμός για τα 100 άτομα στα “τραπέζια”. Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό δεξιώσεων γάμων-βαπτίσεων

από την έντυπη έκδοση

Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και αβεβαιότητα είναι τα μηνύματα που μεταφέρουν οι ντόπιοι επαγγελματίες για το καλοκαίρι του ‘21 όσον αφορά στο πεδίο γάμων και βαπτίσεων, καθώς -τουλάχιστον βάσει ενδιαφέροντος- η κίνηση καταγράφεται ελαφρώς αυξημένη το τελευταίο διάστημα. Σημαντικό εμπόδιο για ζευγάρια και επιχειρήσεις αποτελεί ο περιορισμός των 100 καλεσμένων στο «τραπέζι».

Μέχρι 100 άτομα – «Παράθυρο» για επανεξέταση

Την Τετάρτη 12/5, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων του λοκντάουν, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκης Σκέρτσος, γνωστοποίησε ότι από τον Ιούνιο θα ισχύουν νέοι κανόνες για τους γάμους και τις βαφτίσεις. Από τον Ιούνιο, ανέφερε, θα επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Παρά την αρχική ανακούφιση για την επανεκκίνηση του κλάδου, γρήγορα έγινε αντιληπτό πως οι περιορισμοί που έχουν τεθεί θα αποτελέσουν «βραχνά» για αρκετά ζευγάρια και επιχειρήσεις, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που οι μελλόνυμφοι… ονειρεύονταν γάμο με εκατοντάδες καλεσμένους. Πάντως, το ενδεχόμενο επανεξέτασης των μέτρων για τις δεξιώσεις είναι δεδομένο, ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνης Γεωργιάδης.

«Προσωπικά, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται το όριο των 100 ατόμων για τους γάμους και τις βαφτίσεις», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στο Open. «Σήμερα ένα εστιατόριο με τα τραπέζια των έξι και τις αποστάσεις που προβλέπουμε μπορεί να έχει 100, 200, 300 πελάτες. Είναι παράλογο να μπορεί το εστιατόριο και να μην μπορεί ένα κτήμα που κατά τεκμήριο ο χώρος του είναι πολύ μεγαλύτερος και εκεί θα μπορούσαμε να αυξήσουμε και την απόσταση μεταξύ των τραπεζιών. Το είχαμε συζητήσει την περασμένη εβδομάδα. Δεν έγινε δεκτό από την Υγειονομική Επιτροπή. Θα το ξαναδούμε και αυτήν την εβδομάδα και πιστεύω θα τους πείσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, οι περιορισμοί στο ωράριο κυκλοφορίας και η απαγόρευση της μουσικής, αποτελούν επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον προβληματισμό σε όσους σκέφτονται να παντρευτούν. Ευκολότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στα «τραπέζια» των βαπτίσεων, που κατά κανόνα αφορούν λιγότερους προσκεκλημένους και γίνονται με το φως της ημέρας.

Η εικόνα στην Ευρυτανία

Ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και κυρίως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των δεξιώσεων, το ενδιαφέρον των ζευγαριών που σχεδιάζουν να παντρευτούν ή να βαφτίσουν στην Ευρυτανία, καταγράφεται αυξημένο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Ευρυτανικών Νέων».

Το καλοκαίρι του 2020, δεκάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να αναβάλουν γάμους ή βαπτίσεις λόγω των «σφιχτών» περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ και το φετινό καλοκαίρι πολλοί θα αναγκαστούν να προβούν σε «γενναία» περικοπή της λίστας καλεσμένων, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα (μάξιμουμ  100 ατόμων)· ωστόσο, η επιλογή νέας αναβολής για το… 2022 δεν κερδίζει έδαφος.

Στη «βιομηχανία» γάμου (και βαπτίσεων) εμπλέκεται -άμεσα ή άμεσα- μια σειρά επαγγελμάτων, από τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν το κέτερινγκ και τη διάθεση χώρου, μέχρι τους φωτογράφους και εικονολήπτες, τα κομμωτήρια, τα ανθοπωλεία, τις μακιγιέρ κ.α.

Τις «ασφυκτικές» συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του περιορισμού στον αριθμό ατόμων περιγράφει στην εφημερίδα ο Περικλής Δεδούσης, ιδιοκτήτης συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών, όπου διοργανώνονται και δεξιώσεις γάμων. «Το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις επιχειρήσεις, οι οποίες παρότι μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν σε εξωτερικό χώρο ακόμα και 500 -ή και παραπάνω- καλεσμένους, με τις ενδεδειγμένες αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας, εντούτοις περιορίζονται στα 100 άτομα», σημειώνει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι ο κλάδος δεν έχει αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή από την πολιτεία.

Μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος δραστηριοτήτων όπως οι δεξιώσεις, δεν ήταν λίγοι όσοι έσπευσαν να εξασφαλίσουν την κάλυψη του γάμου ή της βάπτισης του παιδιού τους, λέει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο Στέλιος Κοντοκώστας, φωτογράφος στο Καρπενήσι. Υπάρχει, επιβεβαιώνει, ωστόσο, έντονος προβληματισμός στις οικογένειες για τον αριθμό των καλεσμένων που θα επιτρέπονται στα τραπέζια, όμως πολλοί ελπίζουν σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και σχεδιάζουν την τελετή για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Η σεζόν πάντως για τον κλάδο αναμένεται να ξεκινήσει φέτος σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα, περίπου στις αρχές Ιουνίου, αναφέρει και προσθέτει ότι είναι ανάγκη να επανεξεταστούν οι κανόνες για τις δεξιώσεις, την ώρα που η εστίαση λειτουργεί με σαφώς μεγαλύτερη ελευθερία.

Πιθανή επιμήκυνση της «σεζόν» και τον Σεπτέμβριο διαβλέπουν άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία των δεξιώσεων, καθώς πολλά ζευγάρια τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής και ελπίζουν σε δεξιώσεις με περισσότερους καλεσμένους, όπως λένε. Με δεδομένο δε ότι ο Μάιος έχει «χαθεί» και το ξεκίνημα του Ιουνίου προμηνύεται πιθανόν υποτονικό, τα διαθέσιμα σαββατοκύριακα για γάμο-βάπτιση στη διάρκεια του καλοκαιριού… λιγοστεύουν, δεδομένου ότι δεν τελούνται μυστήρια το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Αρκετά ζευγάρια έχουν ήδη αποφασίσει την ακύρωση ή αναβολή των γάμων τους, καθώς περιορίζονται από το «ταβάνι» των 100 προσκεκλημένων, υπογραμμίζει η Βασιλική Σιαξαμπάνη, που αναλαμβάνει το μακιγιάζ σε γάμους, βαπτίσεις, εκδηλώσεις κ.α. Η αβεβαιότητα και ο σκεπτικισμός κυριαρχούν, σε μια περίοδο που, υπό κανονικές συνθήκες, οι ατζέντες των επαγγελματιών θα είχαν οριστικοποιηθεί.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ