16 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτανία / Συνθήκες ασφυξίας στα τουριστικά καταλύματα – Φλέγκα: Έχουμε απολέσει τις καλύτερες τουριστικές περιόδους της σεζόν

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Η διατήρηση απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου 2021, έβαλε τέλος στις -ελάχιστες- ελπίδες των τοπικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ενόψει των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς (μη) λειτουργίας τελούν από τις 7 Νοεμβρίου (έναρξη του 2ου λοκντάουν) τα τουριστικά καταλύματα στην Ευρυτανία και ολόκληρη την επικράτεια. Ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα παραμένουν τυπικά ανοικτά, ωστόσο με το μέτρο απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό σε πλήρη ισχύ, εσωτερικός τουρισμός πρακτικά δεν νοείται.

Αν και οι ελπίδες για χαλάρωση των μέτρων εν όψει των εορτών ήταν λιγοστές, δεδομένης της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών στοιχείων, οι επίσημες ανακοινώσεις επιβεβαίωσαν ότι τα τουριστικά καταλύματα της Ευρυτανίας ουσιαστικά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σε μια περίοδο που κάθε χρόνο επιτυγχάνουν σημαντικό ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους.

Με το βλέμμα στον… Μάρτιο

Στα Ευρυτανικά Νέα μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, κα Σοφία Φλέγκα, αποτυπώνοντας εύγλωττα το κλίμα εσωστρέφειας και αβεβαιότητας που έχει εδραιωθεί, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, μεταξύ των ιδιοκτητών ξενοδοχείων στο Καρπενήσι. Πλέον, με δεδομένο ότι η εορταστική περίοδος έχει σβηστεί από την ατζέντα των επαγγελματιών του τουρισμού, οι ελπίδες ανάκαμψης μετατίθενται για το τέλος του α’ τριμήνου του 2021.

«Η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό στη διάρκεια των γιορτών ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη· όλοι οι συνάδελφοι ξενοδόχοι είχαμε διαγράψει την εορταστική περίοδο. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, αφήνει τον κλάδο χωρίς δουλειά σχεδόν όλο το 2020», λέει η πρόεδρος της τοπικής Ένωσης, εξηγώντας πως μονάχα τον Αύγουστο και πιθανόν τον Οκτώβριο καταγράφηκε αυξημένη επισκεψιμότητα.

«Ως κλάδος, έχουμε απωλέσει τις καλύτερες τουριστικές περιόδους της σεζόν, την ανοιξιάτικη, τη φθινοπωρινή και τη χριστουγεννιάτικη», προσθέτει, επιβεβαιώνοντας πως η περίοδος των εορτών αντιπροσωπεύει, κάθε χρόνο, σημαντικό ποσοστό του ετήσιου τζίρου της εκάστοτε επιχείρησης, αφού συνήθως τα έσοδα επαρκούν και για τους επόμενους δύο μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, στο ενδεχόμενο υποτονικής κίνησης (λόγω καιρού, δυσχέρειας μετακινήσεων κ.α.).

Εκ μέρους των ξενοδόχων, εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στις πληγείσες μονάδες να τύχουν των μέτρων στήριξης που έχουν οι επιχείρησες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση. Μέχρι τώρα, μονάχα οι εργαζόμενοι των καταλυμάτων έχουν λαμβάνειν τα ποσά από την αναστολή των συμβάσεών τους, την ίδια ώρα που η επιστρεπτέα προκαταβολή 4, όπως επισημαίνει η κα Φλέγκα, αφορά λίγες τουριστικές επιχειρήσεις στον ν. Ευρυτανίας, ενώ και τα ποσά εκτιμώνται ως μικρά, μη ικανά να καλύψουν τις απώλειες εσόδων.

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι επιχειρήσεις βιώνουν μια δύσκολη οικονομική κατάσταση», εξηγεί η εκπρόσωπος των ξενοδόχων και εκτιμά πως σταδιακή εξομάλυνση δεν θα επέλθει πριν τον Μάρτιο του ’21, καθώς, ακόμα και να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, τα μειωμένα εισοδήματα των πολιτών-υποψήφιων τουριστών και το κλίμα αβεβαιότητας δεν θα επιτρέψουν πολλές αφίξεις.

Τηλεδιάσκεψη για τον ορεινό τουρισμό

Εξάλλου, τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, στην οποία πήραν μέρος 17 Πρόεδροι τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από αντίστοιχες δημοφιλείς περιοχές του ορεινού όγκου της χώρας (από τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι μέχρι τη Δράμα), που κάθε χρόνο υποδέχονται επισκέπτες για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό. Συμμετείχε και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η οικονομική «ασφυξία» μονάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από τα ξενοδοχεία πόλεων 12μηνης λειτουργίας, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τόνισαν την ανάγκη της απρόσκοπτης ένταξης σε χρηματοδοτικά εργαλεία (παλαιά και νέα). Όπως είπαν, η διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας είναι τεράστιας σημασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όσο και την ίδια την επιβίωσή τους.

Ειδικά για την επόμενη μέρα, εφόσον επανακάμψει η τουριστική δραστηριότητα που σήμερα εξαιτίας της πανδημίας πλήττεται σφοδρά, οι επιχειρηματίες ζητούν κίνητρα με γενναίες επιδοτήσεις που θα φτάνουν έως και το 80%, για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους. Επιδιώκουν ακόμη, να υπάρξει εθνικό στρατηγικό σχέδιο, δομημένο και επικεντρωμένο αποκλειστικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, τον ορεινό τουρισμό και τα outdoor activities, ώστε να «χτιστεί» ένα ελκυστικό και ανταγωνιστικό προϊόν που θα εντάξει δυναμικά τις περιοχές τους στον τουριστικό χάρτη.

«Συζητήθηκαν και οι προοπτικές σύμπραξης όλων των ορεινών νομών, με στόχο την προώθηση -επιτέλους- της ηπειρωτικής χώρας και των ορεινών προορισμών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό που όλοι αποκομίσαμε είναι ότι τα προβλήματα είναι κοινά σε όλους μας. Θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις ώστε να δούμε το πώς μπορούμε εμείς, όλοι οι ορεινοί ελληνικοί νομοί, να προωθήσουμε το προϊόν μας και στο εξωτερικό, όπως του αρμόζει, και παράλληλα να επιτύχουμε συμμαχίες για την περαιτέρω ανάδειξή του», σχολιάζει σχετικά η κα Σοφία Φλέγκα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ