18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτανία της φιλοξενίας, σχολεία της διαπολιτισμικότητας. Άριστος οικοδεσπότης το 3ο ΔΣ στο πρόγραμμα Erasmus+ TALES

από την έντυπη έκδοση

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί για παιδιά και δασκάλους του 3ου Δ.Σ. Καρπενησίου η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων μέσω του προγράμματος Erasmus TALES. Όπως έγραφε η εφημερίδα, στα μέσα Απριλίου ’22, αντιπροσωπεία του σχολείου ταξίδεψε στη Βουλγαρία, ενώ μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η φιλοξενία στο Καρπενήσι μαθητών και εκπαιδευτικών από πέντε ξένες χώρες (16-20 Μαΐου).

Το πρωί της Δευτέρας, 16 Μαΐου 2022, στο 3ο Δημοτικό Σχολείου οργανώθηκε μια όμορφη εκδήλωση υποδοχής των αποστολών, που έχουν έρθει από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών· χόρεψε και τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου. Στη διάρκεια της παραμονής τους στον τόπο μας, οι ξένες αποστολές θα έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα (μέσω επισκέψεων σε μουσεία κ.α.), ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε και ενδιαφέρουσες δράσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Βρεθήκαμε στην ευτυχή θέση να φιλοξενούμε για τρίτη συνεχή φορά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus. Το σχολείο μας από το 2016 ξεκινώντας το άνοιγμά του προς την κοινωνία και ανοίγοντας τα φτερά του όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στον ευρωπαϊκό, συμμετέχει στο Erasmus TALES, με τη συμμετοχή χωρών όπως η γειτονική μας Τουρκία, η γειτονική μας Βουλγαρία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Λιθουανία», είχε δηλώσει στα Ευρυτανικά Νέα ο Διευθυντής του 3ου Δ.Σ. Καρπενησίου, Δημήτρης Αντωνίου.

«Φιλοξενήσαμε», είχε προσθέσει, «31 άτομα από τις ανωτέρω χώρες, όπως επίσης και δυο συναδέλφους από την Πολωνία με ένα δεύτερο πρόγραμμα, ως παρατηρητές. Παρέμειναν εδώ στην πόλη μας μία εβδομάδα. Επισκέφθηκαν πέραν από το σχολείο μας, τα εργαστήρια τα οποία έγιναν. Βρέθηκαν στους πιο σημαντικούς χώρους, τα μουσεία της πόλης, τα αξιοθέατα της πόλης. Επικοινώνησαν με τους μαθητές, με τους εκπαιδευτικούς και με την τοπική κοινωνία και πιστεύω ότι θα γίνουν όπως κάθε φορά, οι καλύτεροι πρεσβευτές του σχολείου μας, της πόλης μας, του νομού μας σε όλη την Ευρώπη». «Ταυτόχρονα», κατέληξε, «δίνουμε την ευκαιρία στους μαθητές, γιατί όπως είναι γνωστό προτεραιότητα έχουν οι μαθητές, να μπορέσουν να ενσωματωθούν στο πνεύμα του Erasmus, να γίνουν πολίτες της ενιαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρχει σεβασμός, αλληλοσεβασμός, αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και να αναπτύξουν το αίσθημα της διαπολιτισμικότητας».

Σε Δημαρχείο και ΠΕ Ευρυτανίας

Κατά την 1η ημέρα έναρξης του προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Καρπενησίου και τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας. «Ο Δήμαρχος Καρπενησίου καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες των χωρών, τους παρότρυνε να χαρούν τις ομορφιές του τόπου μας, να επισκεφτούν τα μουσεία μας, να γνωρίσουν τα έθιμα της περιοχής μας να απολαύσουν τα μοναδικά τοπικά μας προϊόντα και κυρίως να ανταλλάξουν εμπειρίες και σκέψεις με τους δικούς μας μαθητές με την ευχή να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της περιοχής μας στις πατρίδες τους. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συμβολική ανταλλαγή δώρων – αναμνηστικών από κάθε χώρα, ενώ ο Δήμαρχος πρόσφερε σε όλους ένα ενθύμιο από τον Δήμο Καρπενησίου. Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα υλοποίησης προγραμμάτων Erasmus του 3ου Δημοτικού Σχολείου για την πρωτοβουλία και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Ως Δήμος Καρπενησίου στηρίζουμε το διαπολιτισμό και πιστεύουμε στην αξία του δημιουργικού σχολείου που είναι ανοιχτό στην κοινωνία και δίνει προστιθέμενη αξία στην παιδεία των νέων του τόπου μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Καρπενησίου.

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε στην Περιφέρεια μαθητές και δασκάλους από Βουλγαρία, Λιθουανία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία και Πολωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus στο οποίο συμμετέχει το 3ο Δημοτικό Σχολείο αλλά και άλλα σχολεία του νομού μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιες από τις αποστολές έχουν ξαναέρθει στην περιοχή μας. Το πρόγραμμα Erasmus είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Υποχρέωση μας να στηρίζουμε και να προωθούμε την συμμετοχή όλο και περισσότερων σχολικών μονάδων της Ευρυτανίας», έγραψε με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σεμινάριο από τον υπεύθυνο σχολικών δραστηριοτήτων κ. Διονύση Παρούτσα για τους εκπαιδευτικούς ενώ οι μαθητές των ξένων χωρών, με συνοδεία γονέων και παιδιών που είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία και τη Βουλγαρία το προηγούμενο διάστημα, επισκέφτηκαν το Newton park ένα Open Air (εκπαιδευτικό πάρκο με θέμα τις επιστήμες, φυσική και μαθηματικά). Τέλος, όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και μαθητές, επισκέφτηκαν το Κεφαλόβρυσο και περπάτησαν μέσα στη φύση απολαμβάνοντας το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ