29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρώπη: Στο έλεος της ξηρασίας οι καλλιέργειες «διψούν» — Εκτεταμένες διακοπές υδροδότησης

Επελαύνει στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή: Η κατάσταση στον Ρήνο είναι δραματική, με την στάθμη του ποταμού να μειώνεται επικίνδυνα, στην Ελβετία έχουν διαταραχθεί τα οικοσυστήματα στα μεγάλα ποτάμια, ενώ στη Βρετανία οι καλλιέργειες «διψούν» και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση αποτελούν πλέον κανονικότητα.

Στο έλεος της ακραίας ξηρασίας η Βρετανία. Τεράστιες εκτάσεις μετατρέπονται σε έρημη γη… Οι καλλιέργειες διψούν, ενώ το γρασίδι έχει εξαφανιστεί στα γήπεδα ποδοσφαίρου, ράγκμπι και κρίκετ του Λονδίνου. Διακοπές υδροδότησης σημειώνονται σε δεκάδες περιοχές. Οι κάτοικοι σε απόγνωση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία επηρεάζουν και τη βιοποικιλότητα στους ποταμούς της Ελβετίας.

Ο Ρήνος στερεύει. Τα επίπεδα των υδάτων έπεσαν στα 33 εκατοστά, προκαλώντας προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.

Την ίδια στιγμή, καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν την επαρχία Σαραγόσα στη βορειοανατολική Ισπανία.

Δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και 100.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη. Από την αρχή της χρονιάς 390 φωτιές κατέκαψαν στην Ισπανία πάνω από 2,5 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Παράλληλα, στην Κωνσταντινούπολη πνίγηκε στο νερό το ιστορικό «Μεγάλο Παζάρι». Αποχετεύσεις υπερχείλισαν και οι δρόμοι έγιναν ποτάμια. Έμποροι, με σκούπες και σφουγγαρίστρες, μάταια προσπαθούσαν να εμποδίσουν την εισροή των υδάτων στα καταστήματα. Σε «κίτρινο συναγερμό» τέθηκαν 17 επαρχίες της Πόλης.

Επιμέλεια: Σόνια Φίλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ