29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εφιάλτης δίχως τέλος / Εκκενώνονται Μαλακάσα, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία, Φωκίδα

(ΦΩΤΟ: INTIME)

Πύρινο εφιάλτη για ακόμα μία ημέρα βιώνει η Ελλάδα. Οι προσπάθειες κατάσβεσης είναι ακόμα πιο δύσκολες καθώς σήμερα (6/8) πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι, προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Στις 11.05 εστάλη μήνυμα από το 112 που καλεί τους κατοίκους στο Καπανδρίτι και το Πολύδένδρι Αττικής να εκκενώσουν την περιοχή. «Αν βρίσκετε στο Πολυδένδρι ή το Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά», αναφέρεται στην επείγουσα ενημέρωση.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε την ανάγκη να ελεγχθεί η φωτιά το συντομότερο δυνατό. «Χρειάζονται επίγεια και εναέρια μέσα, που θεωρώ ότι θα κάνουν τη διαφορά. Μεγάλο στοίχημα να ελέγξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέτωπο της φωτιάς πριν το μεσημέρι, που απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρχει ενδυνάμωση των ανέμων», τόνισε.  «Όσες εναέριες δυνάμεις υπάρχουν θα πρέπει να μπουν στη μάχη» επισήμανε.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του από το νοσοκομείο ΚΑΤ όπου βρέθηκε ανέφερε πως το ΕΚΑΒ διακόμισε 9 περιστατικά σε νοσοκομεία. Εξ’ αυτών οι πέντε είναι εγκαυματίες, ένας είναι τραυματίας και τρεις έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ο ίδιος είπε ως από τα ξημερώματα της Παρασκευής ξεκίνησε η εκκένωση του γηροκομείου Νέα Θάλπη που βρίσκεται στον Αγιο Στέφανο, με τους ηλικιωμένους να μεταφέρονται στα νοσοκομεία «Παπαμακάριστος» και «Ελπίς».

Το κύριο μέτωπο εντοπίζεται στην περιοχή των Αφιδνών, όπου χθες το βράδυ δόθηκε μια σκληρή μάχη στην εθνική οδό, προκειμένου να σταματήσει η πύρινη επέλαση.  Στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, από εργοστάσια και βιοτεχνίες. Σε έκτακτα μέτρα προχώρησε η Τροχαία, για όσους οδηγούς θέλουν να φθάσουν στην Αθήνα μέσω της Ε.Ο.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει ισχυρό για τρίτη ημέρα σε Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, Μεσσηνία, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το μέτωπο στην Φωκίδα.

Στη Βόρεια Εύβοια,  ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ανέφερε στο Mega ότι «το βράδυ κάηκαν 100.000 στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Η χειρότερη μέρα στην ιστορία του δήμου μου» και συμπλήρωσε, σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στο να χαθεί εντελώς ο έλεγχος της φωτιάς: «Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε. Οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο έγινε το 1977. Σήμερα είναι χειρότερα και από τότε».

Στη Μάνη, κατά τη διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των κοινοτήτων Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.

Aπεικόνιση των πυρκαγιών σε Εύβοια και Αττική

(Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ