28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εφιάλτης δίχως τέλος στην μεγάλη φωτιά της Αττικής – Πολλά μέτωπα και οι φλόγες κινούνται προς Κρυονέρι – Εντολή για εκκένωση από το 112

Μαίνεται η φωτιά στην Βαρυμπόμπη, και η κατάσταση δεν έχει ελεγχθεί ακόμα με τους κατοίκους περιοχών του Κρυονερίου να λαμβάνουν μήνυμα από το 112 για εκκένωση. 

Το μήνυμα εστάλη για την εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου. Αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών_Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

— 112 Greece (@112Greece) August 4, 2021

Μόνο φλόγες, μόνο φωτιά, μόνο καμένα… Καμένα δάση, καμένα σπίτια, καμένα τα πάντα στο διάβα μιας πυρκαγιάς η ένταση της οποίας ήταν τέτοια, που απλά δεν μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά όλα όσα έχουν προηγηθεί). Οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν τιτάνιο αγώνα και περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την συνδρομή των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας.

Τα μέτωπα είναι πολλά και οι αναζωπυρώσεις συνεχείς. Όπως αυτή στον οικισμό Αδάμες, που αποτυπώθηκε στην κάμερα του newsit.gr και του Λευτέρη Σουχάιμπ που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πύρινο μέτωπο.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην περάσει η φωτιά από την άλλη μεριά της εθνικής μέχρι να ξημερώσει, με την ελπίδα ότι με το πρώτο φως της μέρας που θα πετάξουν και τα εναέρια μέσα, θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά.

Μια τεράστια πύρινη «αγκαλιά» η φωτιά

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη. Ζημιές που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά – και μέχρι τότε οι πυρόπληκτοι μπορούν να μείνουν δωρεάν σε ξενοδοχεία όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

click4more: Η πύρινη κόλαση της Βαρυμπόμπης από ψηλά – Εικόνες από drone του newsit.gr

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο.

Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της, αλλά σε κάθε περίπτωση η νύχτα προβλέπεται πολύ δύσκολη.

Ειδικά τα όσα συνέβησαν στον οικισμό Αδάμες, ήταν πραγματικά συγκλονιστικά. Οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ φιάλες αερίου σε κάποια σπίτια ήταν ό, τι χειρότερο για την φωτιά που ήδη είχε «θεριέψει».

Δείτε τις απίστευτες εικόνες του newsit.gr από το σημείο

Σε ακόμη ένα βίντεο του newsit.gr, ένα σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες…

Απεγκλωβισμοί και εκκενώσεις

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Γιατί… θέριεψε τόσο γρήγορα η φωτιά;

Τα όσα είπε και ο Ευθύμης Λέκκας ως προς το γιατί επεκτάθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, βρέθηκε στην πυρόπληκτη περιοχή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Σε ανακοίνωσή του τόνισε:

«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

click4more: Εικόνες «Αποκάλυψης» από τη φωτιά στην Εύβοια – Σταμάτησε μόνο στη θάλασσα – Ποιοι οικισμοί έχουν εκκενωθεί

1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)

2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης

3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο.

Δείτε το βίντεο

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

click4more: Το βίντεο ντοκουμέντο από το πυροσβεστικό που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

Μεγάλη επιχείρηση έγινε και για να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία.

Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Διακοπές ρεύματος

Εν τω μεταξύ το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλά σημεία της πόλης. Από τον Άγιο Στέφανο μέχρι και το Παλαιό Φάληρο, υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή. Οι διακοπές προκλήθηκαν λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση και ενώ προσπαθούσαν για ώρες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΔΗΕ να αποκατασταθεί η βλάβη. Σημειώνεται πως από την αρχή της πυρκαγιάς η Αττική ήταν αντιμέτωπη με χαμηλή τάση ρεύματος (σ.σ. διαβάστε εδώ τις ενημερώσεις για το ρεύμα).

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: newsit.gr / Intime.

To άρθρο Εφιάλτης δίχως τέλος στην μεγάλη φωτιά της Αττικής – Πολλά μέτωπα και οι φλόγες κινούνται προς Κρυονέρι – Εντολή για εκκένωση από το 112 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ