18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ε.Ε: Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας – Στο τραπέζι κυρώσεις για τα Βαρώσια (video)

Η τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ την Τρίτη συγκαλείται στην Αθήνα η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Στον απόηχο των παρενοχλήσεων του Nautical Geo, η Λευκωσία υπέβαλε εκ νέου δύο προτάσεις για τη διευθέτηση των θεμάτων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη.

Σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ από τις Βρυξέλλες, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να υποδεικνύει στην Άγκυρα τον δρόμο της νομιμότητας, υπενθυμίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού περνά μόνο μέσα από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Αναφερθήκαμε στην απαράδεκτη παρέμβαση της Τουρκίας εναντίον πλοίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία επιχειρούν στην ΑΟΖ ενός εκ των κρατών μελών μας. Τα κράτη μας εξέφρασαν την ισχυρή αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο» σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε και στην προοπτική λήψης νέων αποφάσεων έναντι της Άγκυρας από τη στιγμή που η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά κείμενα για τις κατοχικές παρανομίες στα Βαρώσια.

«Αν συνεχιστούν αυτές οι δραστηριότητες, θα ζητήσουμε από την Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να ετοιμάσει αυτό από αποκαλούμε Έγγραφο Εναλλακτικών Προτάσεων» υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε.

Με αφορμή την παρενόχληση του Nautical Geo από τουρκικά πολεμικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Λευκωσία, πιστή στο Διεθνές Δίκαιο, καλεί και πάλι με επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη την Άγκυρα σε διάλογο ή σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για καθορισμό των θαλασσίων συνόρων, με την Τουρκία όμως να αρνείται να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει καμία αμφιβολία για τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της και παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει να τα ασκεί και να τα προστατεύει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» επισημαίνεται στην επιστολή.

Πρωινό εργασίας στη Λίβυα ομόλογό του παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Αθήνας για ελεύθερες εκλογές, χωρίς ξένα στρατεύματα επί του εδάφους.

«Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε όλες τις πολύπλευρες παραμέτρους της κατάστασης στη Λιβύη και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ομαλοποίηση της κατάστασης, για τις προσεχείς εκλογές και για την γρήγορη αποχώρηση καταρχήν των μισθοφόρων, αλλά και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα, το μοτίβο του νεοθωμανισμού της Άγκυρας ακολουθεί ο Ερσίν Τατάρ, επικαλούμενος εκτός κάθε ορίων τουρκοκυπριακά δικαιώματα στην αποκαλούμενη «Γαλάζια Πατρίδα», επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι τα παράνομα κατοχικά στρατεύματα δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουν από την Κύπρο.

«Αυτό που ταιριάζει σε μας, είναι να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” και στην ανατολική Μεσόγειο και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου”» είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Στο υψηλότερο σημείο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας και την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την διαφορετική γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι εστιασμένη μόνο σε ένα γείτονα αλλά και στην προώθηση της Δημοκρατίας και της σταθερότητας σε μια ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Ανταποκρίσεις: Μανιάνα Καλογεράκη (Λευκωσία), Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες)

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ