29 Ιανουαρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Ημερίδα στη Λυών για τη Μικρασιατική Καταστροφή από τον ελληνογαλλικό πολιτιστικό σύλλογο «Δευκαλίων»

Επιστημονική ημερίδα για την επέτειο των 100 χρόνων από  Μικρασιατική Καταστροφή διοργάνωσε στη Λυών της Γαλλίας ο ελληνογαλλικός πολιτιστικός σύλλογος «Δευκαλίων», υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην εναρκτήρια ομιλία του μέσω διαδικτύου, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης, επισήμανε ότι «η τραγωδία της Μικράς Ασίας οδήγησε στον εμπλουτισμό της ελληνικής κοινωνίας, στο μπόλιασμα της μητροπολιτικής Ελλάδας με το δυναμισμό, την εφευρετικότητα και τα πολιτιστικά στοιχεία των προσφύγων». Όπως είπε, οι πρόσφυγες «ρίζωσαν και χάρισαν νέα οικονομική, δημογραφική και πολιτιστική πνοή σε πολλές περιοχές της χώρας», ενώ «ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων βρήκαν καταφύγιο και μια νέα πατρίδα στη Γαλλία, που τους υποδέχτηκε, τους έτεινε φιλικά το χέρι και τους περιέθαλψε».

Τέλος, ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τον ελληνογαλλικό πολιτιστικό σύλλογο «Δευκαλίωνα» για την πρωτοβουλία του, αλλά και για την εικοσιπενταετή πολιτιστική του δράση στη Λυών, μέσω της οποίας «συμβάλει στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα φέρνει τους δύο λαούς πιο κοντά και προάγει τις διμερείς σχέσεις».

Στη διοργάνωση του συνεδρίου συμμετείχαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Λυών (Université Lumière-Lyon-II), το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικών και Μεσογειακών Σπουδών (Maison de l’Orient et de la Méditerranée), το Πανεπιστήμιο Νίκαιας (Université Côte-d’Azur) και το Ερευνητικό Κέντρο για τη Μετανάστευση και την Κοινωνία (Unité de Recherche Migrations et Sociéte)́.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Generated by Feedzy