20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ηνωμ. Βασίλειο: Φολικό οξύ στο αλεύρι για την πρόληψη παθήσεων στα μωρά

Η Βρετανία προχωρά στον εμπλουτισμό του αλευριού με φολικό οξύ προκειμένου να προληφθούν παθήσεις στα μωρά.

Στόχος είναι να αποφεύγονται εκατοντάδες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παθήσεις της σπονδυλικής στήλης στα μωρά κάθε χρόνο.

Η προσθήκη φολικού οξέος στο αλεύρι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται μετά από διαβούλευση με τη βιομηχανία, τους ενδιαφερόμενους φορείς και το κοινό.

“Λίγα πράγματα είναι τόσο σημαντικά όσο η υγεία του μωρού-και το αλεύρι εμπλουτισμένο με φολικό οξύ είναι μια γρήγορη, απλή νίκη για να ενισχύσει την ανάπτυξη του”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η προσθήκη σημαίνει ότι τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι, όπως το ψωμί, θα βοηθήσει ενεργά στην αποφυγή περίπου 200 ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα κάθε χρόνο – περίπου το 20% του ετήσιου συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Δεσμευόμαστε να δώσουμε σε περισσότερα παιδιά ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή. Με το ασφαλές και χωρίς γεύση φολικό οξύ να ψήνεται στην εθνική διατροφή, εκατοντάδες ακόμη μωρά γεννιούνται υγιή κάθε χρόνο”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

Η προσθήκη φολικού οξέος στα τρόφιμα αποτελεί επιτυχημένη πολιτική δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, με αποτέλεσμα την μείωση ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα σε νεογέννητα.

Η σημασία του φυλλικού οξέως στην εγκυμοσύνη

Ο νευρικός σωλήνας σχηματίζει το πρώιμο τμήμα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης – συνήθως πριν η μητέρα μάθει ότι είναι έγκυος. Το φολικό οξύ είναι η συνθετική/τεχνητή μορφή φυλλικού οξέος. 

Η μη λήψη αρκετού φυλλικού οξέος (Βιταμίνη Β9) σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή μπορεί να οδηγήσει σε ελαττώματα του νευρικού σωλήνα και να οδηγήσει σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως η δισχιδής ράχη (spina bifida ) ή η ανεγκεφαλία (anencephaly).

 Το φυλλικό οξύ βοηθά το σώμα να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια και απαντάται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. 

Το φολικό οξύ προστίθεται ήδη οικειοθελώς από τους κατασκευαστές τροφίμων στα δημητριακά πρωινού, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Καθώς το 50% των κυήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απρογραμμάτιστες, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αυξήσει την πρόσληψη φολικού οξέος σε εθνικό επίπεδο για να προστατεύσει περισσότερα μωρά.

Ανταπόκριση/Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ