25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΗΠΑ – Αυστραλία: Πρόσκληση στην Ιαπωνία να αναπτύξει στρατεύματα στην αυστραλιανή επικράτεια

Ενίσχυση του μετώπου για να αντιμετωπίσουν τις στρατιωτικές βλέψεις της Κίνας επιδιώκουν ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία με τις δύο πρώτες να απευθύνουν πρόσκληση στην τρίτη να αναπτύσσει με εναλλασσόμενο τρόπο δυνάμεις στην Αυστραλία.

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς, σε δηλώσεις του στον Τύπο στην Ουάσιγκτον, είπε πως η πρόσκληση απευθύνεται  από τη σκοπιά της δημιουργίας ισορροπίας στην περιοχή μας και την συμμετοχή σε αυτή και άλλων χωρών και εξέφρασε την αδημονία της κυβέρνησης του να έχει περισσότερες ανταλλαγές με την Ιαπωνία.

Σημειώσε μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου παρουσία των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, Όστιν και Μπλίκεν και της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόγκ, ότι στα τέλη της εβδομάδας  θα μεταβούν στην Ιαπωνία ακριβώς για αυτό το σκοπό.  

Πάντα κατά τον Αυστραλό υπουργό Άμυνας, Καμπέρα και Ουάσιγκτον κινούνται για να αυξήσουν τη συνεργασία τους στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας, για να ενισχυθούν οι αμυντικές τους δυνατότητες και να «αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν είπε πως οι σύμμαχοι θέλουν η Ιαπωνία να συμμετέχει σε κοινές αποστολές στην αυστραλιανή επικράτεια, όπου οι ΗΠΑ αναπτύσσουν από το 2012 στο Ντάργουιν (βόρεια) κάπου 2.000 Πεζοναύτες, οι οποίοι εναλλάσσονται ανά έξι μήνες.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε επίσης πως ΗΠΑ και Αυστραλία συμφώνησαν να αυξήσουν την κυκλική ανάπτυξη βομβαρδιστικών, καταδιωκτικών, πλοίων και στρατιωτών.

Η Ιαπωνία,  με τη σειρά της, επιδιώκει επίσης τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Αυστραλία. Ωστόσο, το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας είναι λεπτό, με δεδομένη την αποφασιστική στάση που υιοθέτησε επίσημα το Τόκιο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ