28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΗΠΑ: «Διεθνής εγκληματική οργάνωση η Wagner» – Η δορυφορική φωτογραφία και οι νέες κυρώσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν σήμερα «διεθνή εγκληματική οργάνωση» τη ρωσική παραστρατιωτική εταιρία Wagner, καταγγέλλοντας τη δράση της στην Ουκρανία.

«Η Wagner είναι μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει ωμότητες και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, υπογραμμίζοντας ότι η μισθοφορική εταιρεία έχει αναπτύξει περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, κατά κύριο λόγο ανθρώπους που στρατολογήθηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι σε ρωσικές φυλακές.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ομάδα Wagner διαθέτει σήμερα περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 10.000 είναι μισθοφόροι και οι 40.000 (πρώην) φυλακισμένοι», είπε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει «επιφυλάξεις» για τις «μεθόδους στρατολόγησης» που ακολουθεί.

Ο Κίρμπι προανήγγειλε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει και νέες κυρώσεις σε βάρος της Wagner. Μετά τον χαρακτηρισμό της ως «διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης» απαγορεύεται επίσης στους Αμερικανούς να παρέχουν πόρους, αγαθά ή υπηρεσίες στην οργάνωση ενώ παγώνουν και τυχόν περιουσιακά στοιχεία της στις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος παρουσίασε μια δορυφορική φωτογραφία που τραβήχθηκε στις 18 Νοεμβρίου και δείχνει, όπως λέει ο Λευκός Οίκος, ένα ρωσικό τρένο να πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα για να παραλάβει όπλα για τη Wagner. Στις 19 Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα γέμισε πέντε βαγόνια με εμπορευματοκιβώτια και το τρένο επέστρεψε στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Κίρμπι, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πυραύλους τους οποίους θα χρησιμοποιούσε η Wagner. «Μολονότι εκτιμούμε πως η ποσότητα του υλικού που παραδόθηκε στη Wagner δεν άλλαξε τη δυναμική του πεδίου της μάχης στην Ουκρανία, αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει βορειοκορεατικά οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι η Wagner παρέλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε αβάσιμο αυτόν τον ισχυρισμό και κατήγγειλε με τη σειρά του τις ΗΠΑ επειδή εφοδιάζουν με φονικά όπλα την Ουκρανία. Ο ιδρυτής της Βάγκνερ και στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν Γεβγκένι Πριγκόζιν διέψευσε επίσης ότι έλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα και χαρακτήρισε «κουτσομπολιά και εικασίες» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ