19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΗΠΑ: Πώς επηρεάζει τους άνδρες η κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση

Πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade θα έχει αναμφισβήτητα καταστροφικές συνέπειες για τις γυναίκες. Λίγοι όμως μιλούν για τον αντίκτυπο που θα έχει η κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, στους άνδρες.

Ο Brian Nguyen, επίκουρος καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και ιδρυτής του Emerge Lab, ενός ερευνητικού οργανισμού για την αναπαραγωγική υγεία που επιδιώκει να εμπλέξει τους άνδρες στη συζήτηση για τα δικαιώματα στην άμβλωση, δήλωσε στους New York Times, ότι οι άνδρες έχουν  περιθωριοποιηθεί, αν όχι παραβλεφθεί εντελώς, από αυτή τη συζήτηση. Αυτό, εκτιμά ο ερευνητής, καλλιεργεί μια κοινωνική προσδοκία ότι οι άνδρες δεν πρέπει να συζητούν το συγκεκριμένο θέμα ούτε με την οικογένεια, ούτε με τους φίλους τους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνδρες ωφελούνται άμεσα από το δικαίωμα στην άμβλωση στην Αμερική. Η δυνατότητα να επιλέξει ένας άνδρας πόσα παιδιά θέλει και πότε θέλει να τα αποκτήσει, οφείλεται στο γυναικείο κίνημα για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων μεταξύ 2015 και 2017 της Εθνικής Έρευνας Οικογενειακής Ανάπτυξης, ένας στους πέντε άνδρες έχει αφήσει έγκυο μια γυναίκα που αποφάσισε να διακόψει την εγκυμοσύνη της.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα σε περισσότερους από 200 άνδρες συντρόφους γυναικών που ήθελαν να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους, ο Nguyen και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν ήδη παιδιά και υποστήριζαν το δικαίωμα στην άμβλωση, προκειμένου να παρέχουν περισσότερα στην υπάρχουσα οικογένειά τους.

(ROBERTO SCHMIDT / AFP)

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Adolescent Health», η Μπέθανι Έβερετ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και η ομάδα της, διαπίστωσαν ότι οι νεαροί άνδρες των οποίων οι σύντροφοι είχαν διακόψει την εγκυμοσύνη τους, είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να σπουδάσουν από εκείνους των οποίων οι σύντροφοι είχαν κυοφορήσει.

Η έρευνά της έδειξε επίσης ότι οι άνδρες κάτω των 20 ετών των οποίων οι σύντροφοι είχαν διακόψει την εγκυμοσύνη τους, ήταν πιθανό να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από εκείνους που έγιναν γονείς αλλά δεν ζούσαν με το παιδί τους. Τα έσοδα μεταξύ εκείνων που έγιναν γονείς και ζούσαν με το παιδί τους και εκείνων των οποίων οι σύντροφοι διέκοψαν την εγκυμοσύνη ήταν περίπου τα ίδια, δήλωσε η Έβερετ, ενδεχομένως επειδή εκείνοι που έγιναν έφηβοι πατέρες μπήκαν στο εργατικό δυναμικό νωρίτερα.

«Οι γονείς θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν καλά όχι μόνο τι θα σημαίνει η κατάργηση της απόφασης για τις κόρες τους, αλλά και τι θα σημαίνει για τους γιους τους», τόνισε η καθηγήτρια.

Μια μελέτη του Κέντρου Ερευνών Pew διαπίστωσε ότι ενώ οι άνδρες, γενικά, είναι λιγότερο πιθανό να πιστεύουν ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις από ό,τι οι γυναίκες, μεταξύ των νέων ενηλίκων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τα δύο τρίτα υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade δεν αφορά μόνο την αναπαραγωγική ελευθερία των γυναικών. Αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ μεγαλύτερο και αν δεν υπάρξει οργανωμένη δράση, οι επιπτώσεις που θα έχει στην αμερικανική κοινωνία, θα είναι πολύ πιο δυσοίωνες.

«Αν οι άνδρες πιστεύουν πραγματικά στο θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών να ελέγχουν το σώμα τους και την αναπαραγωγική τους ζωή, για να μην αναφέρουμε τη σεξουαλικότητά τους, θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν περισσότερα ρίσκα», τόνισε στο MSNBC ο Τζάκσον Κατς, εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ακτιβιστής και κοινωνικός θεωρητικός, ειδικός σε θέματα φύλου, φυλής και βίας.

«Οι άνδρες θα πρέπει να ενδιαφερθούν για αυτό το θέμα αν θέλουν να διατηρήσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: NPR, NYT, MSNBC 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ