28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΗΠΑ: Συνελήφθησαν νεοναζί για «συνωμοσία με στόχο την επίθεση σε ενεργειακές υποδομές»

Ο συνιδρυτής αμερικανικής νεοναζιστικής οργάνωσης και μια συνεργάτιδά του συνελήφθησαν στις ΗΠΑ, όπου κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλτιμόρη.

Ο Μπράντον Ράσελ, 27 ετών, συνελήφθη από την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) στη Φλόριντα και η Σάρα Κλιντάνιελ, 34 ετών, στο Μέριλαντ. Διώκονται για «συνωμοσία με στόχο την επίθεση σε ενεργειακές υποδομές», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Ο Ράσελ είναι γνωστή φιγούρα της αμερικανικής ακροδεξιάς: το 2015 ανακοίνωσε την ίδρυση της «Μεραρχίας Ατομβάφεν», μιας νεοναζιστικής ομάδας που κηρύσσει τη βίαιη δράση για να προκαλέσει «την κατάρρευση της κοινωνίας», σύμφωνα με τον ιστότοπο της οργάνωσης για τα πολιτικά δικαιώματα Southern Poverty Law Center, η οποία παρακολουθεί τις «ομάδες μίσους» στις ΗΠΑ. Το 2017 ο συγκάτοικος του διέπραξε μια διπλή ανθρωποκτονία. Κατά την έρευνα στο σπίτι τους, η αστυνομία ανακάλυψε εκρηκτικά που ανήκαν στον Μπράντον Ράσελ, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Την εποχή που ήταν κρατούμενος, άρχισε να συνομιλεί διαδικτυακά με τη Σάρα Κλιντάνιελ, η οποία ήταν επίσης φυλακισμένη επειδή επιτέθηκε με ματσέτα σε ένα μίνι-μάρκετ. Οι δυο τους παρέμειναν σε επαφή και συζητούσαν μεταξύ άλλων την πιθανότητα «να αποκτήσουν παιδιά μαζί» ή να ξεκινήσουν «ανταρτοπόλεμο», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Με βάση αυτό το έγγραφο, ο Ράσελ άρχισε τον Ιούνιο του 2022 να εξυφαίνει μια σειρά επιθέσεων σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας για να προκαλέσει «αλλεπάλληλες βλάβες» και ανάρτησε πολλά από τα σχέδιά του και φωτογραφίες μετασχηματιστών. Η Κλιντάνιελ δήλωσε εθελόντρια για να υλοποιήσει τις επιθέσεις και «να καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βαλτιμόρη, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αφροαμερικανοί.

Η Κλιντάνιελ πάσχει από ανίατη ασθένεια και είπε ότι «ήθελε να κάνει κάτι σπουδαίο» προτού να πεθάνει.

Η αστυνομία ενημερώθηκε από πληροφοριοδότη και τους συνέλαβε προτού να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.

Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν πριν από περίπου έναν χρόνο ότι ακροδεξιές ομάδες σχεδίαζαν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών. Τους τελευταίους μήνες μετασχηματιστές υπέστησαν ζημιές στο Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα και τα προάστια του Σιάτλ.

ΠηγήQ ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ