19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα, επηρέασε την ατμοσφαιρική πίεση στο… Καρπενήσι. Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν διακύμανση στην ατμοσφαιρική πίεση, που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Και στους μετεωρολογικούς σταθμούς που λειτουργούν υπό το ΕΑΑ, παρατηρήθηκε ότι λίγο μετά τις 10 το βράδυ του Σαββάτου, η πίεση ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου. Με λίγα λόγια, τα κατάλοιπα του ωστικού κύματος μίας ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε 15 ώρες πριν στα 17.000 χιλιόμετρα μακριά -δηλαδή σχεδόν στην άλλη άκρη του κόσμου- προκάλεσαν πρόσκαιρη μεταβολή των μετεωρολογικών συνθηκών και στην Ευρυτανία.

Για το φαινόμενο, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, έγραψε:

“Το ωστικό κύμα του ηφαιστείου Hunga-Tonga στον Ειρηνικό Ωκεανό “τρέλανε” για λίγο τα βαρόμετρα και της Ελλάδας χθες το βράδυ του Σαββάτου!

Λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 και μετά από περίπου 16 ώρες έφτασε και στην Ελλάδα το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε από την απίστευτη έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga-Tonga-Hunga-Haapai, διανύοντας από τον νότιο Ειρηνικό και μέχρι την περιοχή μας πάνω από 17 χιλιάδες χιλιόμετρα!!

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε ακόμη και στην Αλάσκα – περίπου 9.000 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης!!! Αν επιβεβαιωθεί, αυτός θα είναι ο πιο δυνατός ήχος που έχει καταγραφεί στη Γη από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις. Μέχρι σήμερα, η έκρηξη του ηφαιστείου Krakatau της Ινδονησίας τον Μάιο του 1883 κατέχει την πρώτη θέση στην πρόσφατη ανθρώπινη ιστορία.

Το κύμα πίεσης καταγράφηκε μάλιστα πάρα πολύ καθαρά από όλους σχεδόν τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών με την βαρομετρική πίεση να παρουσιάζει την ίδια απότομη αυξομείωση, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ , για ένα περίπου μισάωρο κατά σχεδόν 2-3 hPa στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα (Θεσ/νικη, Αλεξ/πολη, Αττική αλλά και Κέρκυρα) και έως 4-5 hPa στη νότια Ελλάδα (Ηράκλειο, Ρόδος) !!!

Όπως έχω λοιπόν πολλές φορές πει αλλά και γράψει μέσα από τούτη εδώ τη μετεο-σελίδα μου στο φειςμπουκ: εντυπωσιακό το πως ο καιρός δεν γνωρίζει…σύνορα!!!”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ