Ημερομηνία

Η Ήπειρος τιμά το “λιοντάρι της κλεφτουριάς”. Εκδηλώσεις για τον Κατσαντώνη από τον Δήμο Βορ. Τζουμέρκων (ΦΩΤΟ)

Η Ήπειρος τιμά το “λιοντάρι της κλεφτουριάς”. Εκδηλώσεις για τον Κατσαντώνη από τον Δήμο Βορ. Τζουμέρκων (ΦΩΤΟ)

από την έντυπη έκδοση

Με μια σειρά εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων αποτίνει φόρος τιμής στον προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη, χαρακτηρίζοντας το 2022 ως «Έτος Κατσαντώνη».

Η πρώτη εκδήλωση προς τιμή του αδάμαστου και ασυμβίβαστου ήρωα, όπως τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές έγινε στα Γιάννενα, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, με τη διοργάνωση ημερίδας παρόντος του Δημάρχου Αγράφων, Αλέξη Καρδαμπίκη, και την παρουσίαση θεατρικής παράστασης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεντελές σε συνέντευξη Τύπου, η επιλογή απόδοσης τιμής στον Κατσαντώνη, στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έγινε αφενός γιατί έχει αναφορά στην περιοχή, αφετέρου για να τιμηθούν στο πρόσωπό του όλοι οι προεπαναστατικοί ήρωες, ο ρόλος των οποίων δεν έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία στον βαθμό που θα έπρεπε. «Μεγαλώσαμε με τον θρύλο και τις ιστορίες του Κατσαντώνη, που μας τις έλεγαν οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας. Επίσης, όλα τα Τζουμέρκα είναι γεμάτα από τοπωνύμια σχετικά με τον Κατσαντώνη. Από την άλλη πλευρά, θέλαμε με αυτόν τον τρόπο μα τιμήσουμε τους προεπαναστατικούς ήρωες, τους οποίους ο Μακρυγιάννης αποκάλεσε ”μαγιά της λευτεριάς”, που την κρατήσαν ξυπόλυτοι και γυμνοί στα βουνά και τις ερημιές για να μη χαθεί. Είχαν συντρόφους τους τ’ άγρια θηρία και τα φίδια», ανέφερε. «Ο Κατσαντώνης και τα παλικάρια του», συνέχισε ο δήμαρχος, «διαφύλαξαν την πατροπαράδοτη αγάπη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και απολάκτισαν τη ρετσινιά του ραγιαδισμού, πολεμώντας τον αδίστακτο και κτηνώδη κατακτητή, αλλά και τους προσκυνημένους συνεργάτες του. Οι αγνοί και ανυπότακτοι εκείνοι ήρωες, απαρνήθηκαν κάθε φυσικό συναίσθημα και όλες τις χαρές της ζωής. Έζησαν κάτω από ανείπωτες κακουχίες. Υπέστησαν απίστευτα βασανιστήρια. Περιφρόνησαν τον θάνατο. Τελικά, έχυσαν και το αίμα τους για την πατρίδα, αλλά η ελληνική πολιτεία δεν έστερξε να αφιερώσει έστω και δύο σειρές στα σχολικά βιβλία για το έργο τους, ειδικότερα όμως για τον κορυφαίο, τον αδάμαστο και ασυμβίβαστο Κατσαντώνη».

Η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, την Κοινότητα Πετροβουνίου, και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ενώ είχε τη στήριξη του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου «Πίνδος» και έγινε με τη συμμετοχή των Δήμων Αγράφων, Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Κεντρικών Τζουμέρκων και της Λίμνης Πλαστήρα, καθώς και της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

«Αυτή η εκδήλωση είναι η απόδοση τιμής σε όλους τους αδάμαστους και ασυμβίβαστους προεπαναστατικούς ήρωες που αποτέλεσαν την “μαγιά της λευτεριάς”, όμως ακόμα και σήμερα ο ρόλος τους δεν έχει αναγνωριστεί από την πολιτεία στον βαθμό που τους αξίζει», σημείωσε ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, που έδωσε το παρών στις επετειακές, τιμητικές εκδηλώσεις για τον Κατσαντώνη, το «λιοντάρι της κλεφτουριάς» από τον Μάραθο των Αγράφων.

Η ημερίδα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, κεντρική ομιλία με θέμα «Η ηρωική μορφή του Κατσαντώνη», από τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ομότιμο καθηγητή Γεώργιο Καψάλη. «Πρόκειται για έναν γνήσιο εκφραστή του αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας, έναν ήρωα που έγινε σύμβολο και θρύλος, πόνος και μοιρολόι και που αναπτέρωσε τις ελπίδες για ελευθερία σε έναν λαό που την είχε στερηθεί για τόσα πολλά χρόνια και για ολόκληρους αιώνες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής.

Η δεύτερη εισήγηση είχε τίτλο «Η δράση του Κατσαντώνη μέσα από τα Δημοτικά Τραγούδια», με ομιλητή τον δήμαρχο κ. Σεντελέ, ο οποίος επιχείρησε να συνδυάσει τα διάφορα δημοτικά τραγούδια με τα αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα και τη δράση του ήρωα. Μάλιστα, τραγούδια για τον Κατσαντώνη απέδωσε παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Κατσαντώνη, που βρίσκεται στον Κήπο των Ηρώων της πόλης των Ιωαννίνων. Ο ανδριάντας ολοκληρώθηκε το έτος 1987 και έγινε με δαπάνες όλων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας υπό την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων. «Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν το ελάχιστο χρέος τιμής και αναγνώρισης στον προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη για την τεράστια συμβολή του στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821, αλλά και για τον μαρτυρικό του θάνατο στην πόλη των Ιωαννίνων», σημείωσε ο καθηγητής κ. Καψάλης.

Στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, ανέβηκε, τέλος, θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Κλέφτης». Ήταν μια δραματοποιημένη παρουσίαση της ζωής και της δράσης του ήρωα Κατσαντώνη. «Θέλουμε μέσα από την παράσταση αυτή να φέρουμε τον νέο κόσμο κοντά στην ιστορία του Κατσαντώνη, κοντά στην ιστορία μας, και να αναδείξουμε ότι ο Κατσαντώνης δεν είναι ένας ήρωας τοπικός, Τζουμερκιώτης, Σαρακατσάνος, Αγραφιώτης, Θεσσαλός, Έλληνας, αλλά είναι ένας παγκόσμιος ήρας και συγκαταλέγεται στη χορεία των ηρώων, οι οποίοι ξεχώρισαν για το ανυπότακτο πνεύμα τους και κυρίως για το ότι δε θέλησαν ποτέ να εξαργυρώσουν τον αγώνα τους με οποιοδήποτε οφίτσιο ή οτιδήποτε άλλο», τόνισε ο κ. Σεντελές.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα