από την έντυπη έκδοση
Το φιλολογικό φροντιστήριο «λέξη» σε συνεργασία με την εταιρεία Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους μαθητές και τους γονείς τους σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού με τίτλο: «7 βήματα για να πετύχεις τους στόχους σου» (9/10) στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Στόχος της εκδήλωσης, που διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2008, ήταν η αναλυτική πληροφόρηση για όλα τα τμήματα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και η παροχή συμβουλών για τη σωστή πλοήγηση των μαθητών στο πολύπλοκο σύστημα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους
«Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μια σταθερή επιλογή της Λέξης, γιατί μας βοηθάει να στηρίξουμε το πλάνο μας. Δεν πρόκειται απλώς για ενημέρωση, προσφέρει κίνητρα έμπνευση, όνειρο. Από το 2008, κάθε χρόνο ανελλιπώς, ακόμη και την περίοδο της καραντίνας, πραγματοποιείται, ώστε να ανανεώνουμε την επαφή μας, να είμαστε συντονισμένοι με το σήμερα και το αύριο στον χώρο των σπουδών και της αγοράς εργασίας», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα ο κ. Γιάννης Τασιόπουλος, φιλόλογος, ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Λέξη». «Βοηθάει πολύ», προσθέτει, «τα παιδιά να αντιληφθούν τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που τους ανοίγονται, να έχουν έγκυρη πληροφόρηση, ώστε να κάνουν επιλογές με συνειδητότητα».
Απευθυνόμενος προς γονείς και εκπαιδευτικούς, σημειώνει πως «…αντί να φορτώνουμε με τις προσδοκίες μας τα ήδη φορτωμένα παιδιά -γιατί μιλάμε για εφήβους-, θα ήταν προτιμότερο να τους βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους, να τους προσφέρουμε ερεθίσματα γι’ αυτό». «Οι γονείς, φυσικά, αγωνιούν για τα παιδιά τους γιατί τα αγαπούν, γιατί τα έχουν γεννήσει», τονίζει, «οι έφηβοι ωστόσο έχουν ανάγκη να γεννήσουν (να ανακαλύψουν) τον εαυτό τους. Γι’ αυτό πρέπει να τους δώσουν τον χώρο να βγουν για λίγο έξω από το δωμάτιο».
Γρήγορα εξελισσόμενη αγορά εργασίας
Η αγορά εργασίας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Δημήτρης Τσίκνας, Σύμβουλος Σπουδών της Orientum και εκπαιδευτικός, κεντρικός ομιλητής της κυριακάτικης εκδήλωσης. «Πλέον, υπάρχουν πολλές περισσότερες σχολές σε σχέση με αυτές που είχαμε αρχικά και υπάρχουν και ολοκαίνουριοι τομείς, οι οποίοι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να μπαίνουν στη ζωή μας, πότε το καταλαβαίνουμε και πότε όχι», εξηγεί και αναφέρεται, ενδεικτικά, στις έξυπνες συσκευές, στην εξατομικευμένη ιατρική, στην υπολογιστική γλωσσολογία, στην τεχνητή νοημοσύνη κ.α.
Η ημερίδα
Η εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού περιλάμβανε μια σειρά από θεματικές ενότητες, όπως: Η νοοτροπία της ανάπτυξης, Κίνητρα για να πετύχω τους στόχους μου, Πώς οργανώνω σωστά τον χρόνο μου, Πώς επιλέγω σχολή και επάγγελμα, Αναλυτική παρουσίαση Πανεπιστημίων, Έξυπνα μεταπτυχιακά, Αλλαγές στην εκπαίδευση, Πώς να ενισχύσω τις σπουδές μου, Τι ζητά η αγορά εργασίας, Επαγγέλματα με ζήτηση στο μέλλον.
«Υπάρχουν συχνές αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια είχαμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής, τον συντελεστή βαρύτητας, ο οποίος είναι διαφορετικός πλέον από Τμήμα σε Τμήμα, έχουμε πολλές σχολές που κλείνουν, κάποιες που ανοίγουν. Πλέον βλέπουμε ότι και η οικονομική κατάσταση παίζει ρόλο στην επιλογή (…)», λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο κ. Δημήτρης Τσίκνας, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος ακολουθεί, πλέον, και άλλους δρόμους: πέρα από το κλασικό ελληνικό πανεπιστήμιο, έχουμε την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, έχουμε τα ΙΕΚ στα οποία μπορούμε να κάνουμε μηχανογραφικό και γενικότερα έχει ανοίξει η ψαλίδα όσον αφορά το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας».
Μιλώντας προς τους μαθητές και μαθήτριες που γέμισαν το αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου, έδωσε έμφαση στον σωστό προσανατολισμό, στην έγκυρη ενημέρωση και τη στοχοπροσήλωση. Μέσα από την ανάλυση των στοιχείων της προσωπικότητας κάθε παιδιού, των ταλέντων, των κλίσεων, ο υποψήφιος μπορεί να οδηγηθεί στη σωστή επιλογή, τόνισε. Η κατάκτηση του εκάστοτε στόχου απαιτεί πολλή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή και «χτίζεται» βήμα-βήμα, συμπλήρωσε και συμβούλεψε τα παιδιά να περνούν λιγότερο χρόνο με ενασχολήσεις που δεν προσδίδουν αποτέλεσμα στην προσπάθειά τους· η αλόγιστη χρήση του κινητού τηλεφώνου και η πλοήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίκνας αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας, και στο Τμήμα Δασολογίας Καρπενησίου, που ανήκει στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών. «Στο Καρπενήσι έχουμε το πρώην ΤΕΙ Δασοπονίας, το οποίο έχει γίνει πανεπιστήμιο πλέον, με 5ετές πρόγραμμα σπουδών. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικό ότι υπάρχει ένα τμήμα που ασχολείται με τη Δασολογία, σε ένα μέρος που είναι καταπράσινο, σε ένα μέρος που θα σου δώσει την ευκαιρία να ασχοληθείς με τη φύση, μέσα στη φύση». «Οπότε φυσικά και προτείνουμε το τμήμα του Καρπενησίου για τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τέτοιες σπουδές», κατέληξε.