25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον – Τα ηχηρά μηνύματα προς τη γείτονα

Ένα σημαντικό βήμα μπροστά στο γεωπολιτικό σκάκι της Ανατολικής Μεσογείου πραγματοποίησε η Αθήνα μέσω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Την ώρα που η Τουρκία παραμένει μεν καίριος κρίκος της νατοϊκής συμμαχίας, αλλά προβληματίζει με την επαμφοτερίζουσα στάση της, η Ελλάδα αναβαθμίζεται στρατηγικά, γεγονός που αποτυπώνεται στο ιδιαιτέρως αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις διμερείς σχέσεις.

Αντανάκλαση αυτού του ενδιαφέροντος είναι και το γεγονός ότι άνοιξε και μια συζήτηση για την προμήθεια από ελληνικής πλευράς των αεροσκαφών τύπου F-35, αεροσκάφη τα οποία αν ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο οπωσδήποτε αναβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την στρατιωτική σημασία της Ελλάδας και την καθιστούν ακόμα ασφαλέστερη σε εξωτερικές απειλές.

Εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με την Ελλάδα να εμπεδώνεται ως δύναμη κατά κάθε αναθεωρητισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στον Αμερικανό πρόεδρο χάρτη με τις κατεξοχήν αναθεωρητικές και ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός επανέφερε το Κυπριακό, το μεγάλο τραύμα του ελληνισμού, στις ράγες της νομιμότητας, κόντρα στις τουρκικές προσπάθειες εκτροχιασμού, καθώς η Άγκυρα εμμένει στην παράνομη λύση των δύο κρατών.

O Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Άντονι Μπλίνκεν για τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, υποδεικνύοντας την Τουρκία ως τη δύναμη που σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία δεν υπολογίζει καν την ανάγκη διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να πω ότι είναι σημαντικό για εμάς, να κατανοήσουν οι ΗΠΑ ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί κανένα περιθώριο σε αναθεωρητική δύναμη η οποία προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη διεθνή τάξη, η οποία βασίζεται σε κανόνες, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Καλώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ να επιστρέψει στην κοινή λογική και να μην ενθαρρύνει χειροκροτώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας, η οποία παίζει το παιχνίδι των 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο χώρο μας», είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Σκεπτικισμός και στον τουρκικό Τύπο για τη θετική αντίδραση του Κογκρέσου στις αναφορές Μητσοτάκη για το Κυπριακό.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Το βέτο Ερντογάν στην ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας

Είναι σημαντικό ότι ο Λευκός Οίκος άκουσε μια πλήρη και ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ελλάδας για τα ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, υπενθυμίζοντας ότι η διπλή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ότι η Ελλάδα απέχει μόλις 500 μίλια από την Ουκρανία, είχε στόχο να δείξει την εγγύτητα της χώρας μας με την περιοχή της κρίσης. Ενδεικτικά, η απόσταση Ουάσιγκτον-Σικάγο είναι 590 μίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το κλίμα στην έδρα του ΝΑΤΟ ήταν πολύ βαρύ και υπήρξε παγωμάρα όταν ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος μπλόκαρε την διαδικασία που θα οδηγούσε στην απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Φινλανδίας και της Σουηδίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ