29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Βρετανία «προετοιμάζεται για το χειρότερο» : Ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων

Ανταπόκριση: Νατάσσα Καντζάβελου

Οι οδηγοί φορτηγών προειδοποιήθηκαν να μην αφήσουν τον δείκτη στις δεξαμενές βενζίνης τους να πέσει πολύ χαμηλά, καθώς οι Βρετανοί υπουργοί καλούνται να «προετοιμαστούν για τα χειρότερα» εν μέσω ενός «δύσκολου χειμώνα» με τις τιμές ενέργειας να έχουν εκτοξευτεί, τις ελλείψεις τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και τη διανομή καυσίμων.

Ο πετρελαϊκός γίγαντας, η BP έχει ήδη αναγκαστεί να κλείσει έναν αριθμό πρατηρίων αφού η παροχή χτυπήθηκε από την έλλειψη οδηγών για την παράδοση καυσίμων, ενώ η Esso που ανήκει στην ExxonMobil ανέφερε ότι έχει επηρεαστεί επίσης ένας «μικρός αριθμός» προμηθευτών βενζίνης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco. Τα σούπερ μάρκετ προειδοποίησαν για έλλειψη τροφίμων και περισσότερες ενεργειακές εταιρείες έκλεισαν λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Ο Τζέραλντ Ρόνσον, ιδιοκτήτης σχεδόν 300 πρατηρίων – BP, Texaco σε όλη τη χώρα, δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ότι αναμένει η διακοπή των πρατηρίων καυσίμων να διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.

«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές βιομηχανίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο» καθώς το έθνος βαδίζει προς το χειμώνα, προς τους ψυχρότερους μήνες, ανέφερε κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για έναν «χειμώνα δυσαρέσκειας» – με τα Χριστούγεννα να ακυρώνονται από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, τις ελλείψεις και τις περικοπές της Universal Credit.

Λέγεται ότι οι υπουργοί έχουν εκπονήσει σχέδια για να θέσουν τους στρατιώτες σε κατάσταση αναμονής εφόσον τους ζητηθεί να κινούν δεξαμενόπλοια βενζίνης σε περίπτωση σοβαρής κρίσης, αναφέρουν οι Times.

Η BP δήλωσε ότι θα περιορίσει τις παραδόσεις καυσίμων λόγω της έλλειψης οδηγών HGV, η οποία έχει επηρεάσει επίσης τα σούπερ μάρκετ και έχει αυξήσει τους φόβους για τρόφιμα και ακόμη και ελλείψεις παιχνιδιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι τιμές χονδρικής για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 250% από την αρχή του έτους και κατά 70% από τον Αύγουστο.

Η Daily Mail αναφέρει ότι 100 πρατήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού και ορισμένα έχουν κλείσει.

Η εφημερίδα Guardian επισημαίνει ότι παρόλο που μπορεί να μην υπάρξει έλλειψη καυσίμων, οι εξελίξεις θα προσθέσουν επιπλεον πίεση στους υπουργούς που ήδη αντιμετωπίζουν εκκλήσεις για να διευκολύνουν τις οξείες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και στην εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζονται με το Brexit και την πανδημία.

Οι Financial Times τονίζουν την προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 4%, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα ψηφίσει για την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ