19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Γέφυρα της Τατάρνας. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν 55 χρόνια και απέσπασε διεθνή βραβεία

Η Γέφυρα Τατάρνας είναι μια σύγχρονη γέφυρα πάνω από την τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών που συνδέει την επαρχία Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, με τον νομό Ευρυτανίας. Σχεδιάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό Αρίσταρχο Οικονόμου. Κατασκευάστηκε από την “Α.Τ.Ε. ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ” με χρηματοδότηση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. Τρία διεθνή βραβεία απονεμήθηκαν για την τεχνική της κατασκευή.

Η κατασκευή της πρωτοποριακής αυτής γέφυρας ξεκίνησε το 1965 και ολοκληρώθηκε το 1970. Η γέφυρα διαθέτει τρεις καμάρες, από τις οποίες η μεγαλύτερη έχει πλάτος 196 μέτρων. Από τη νέα γέφυρα διέρχεται επαρχιακή οδός που συνδέει τον νομό Ευρυτανίας με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και τη δυτική Ελλάδα.

Στην ίδια θέση υπήρχε το 17ο αιώνα η ιστορική και διάσημη παλιά καμάρα, πέτρινη γέφυρα (πάνω από τον Αχελώο ποταμό). Το όνομα Τατάρνα προέρχεται από το κοντινό μοναστήρι. Δίπλα από την παλιά γέφυρα, ήταν η μεγαλύτερη πηγή του Αχελώου, που είναι γνωστή στους ντόπιους με το όνομα Μαρδάχα, που σημαίνει “μεγάλη άνοιξη”. Η γέφυρα διαθέτει τρεις καμάρες, με ανοίγματα 150, 196 και 97 μέτρα, αντίστοιχα.

Είναι η πρώτη γέφυρα στην Ελλάδα που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της εν προβόλω δομήσεως, δηλαδή η τμηματική κατασκευή του κυρίως σώματος ξεκινούσε από τα μεσόβαθρα στήριξης (υποστυλώματα) και καθώς εξελισσόταν, το συγκεκριμένο τμήμα βρισκόταν κατά την κατεύθυνση κατασκευής του “στον αέρα”.

Ο μελετητής της, Πολιτικός Μηχανικός Αρίσταρχος Οικονόμου, Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής από το 1976 στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, και το έργο του, κατέκτησαν τρία παγκόσμια ρεκόρ και διεθνή βραβεία.

Η παλιά γέφυρα

Η παλιά Γέφυρα της Τατάρνας ήταν μια μονοκάμαρη γέφυρα στον Αχελώο με μεγάλο άνοιγμα. Η τεχνική της κατασκευής της ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη. Η ημερομηνία κατασκευής της γέφυρας είναι άγνωστη. Πιθανότατα κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από πρωτομάστορες της περιοχής. Την ονομασία “Τατάρνα” έλαβε από την κοντινή μονή Παναγία της Τατάρνας (ιδρυθείσα το 1556).

Στο ιστορικό γεφύρι της Τατάρνας δόθηκε το 1821 η πρώτη μάχη των Ελλήνων της Ρούμελης εναντίον των Τούρκων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις (θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων) στο μνημείο πεσόντων που βρίσκεται στη παρακείμενη θέση «Λαχανόκηπος».

Η παλιά γέφυρα της Τατάρνας είναι θαμμένη από το νερό του φράγματος των Κρεμαστών, ακριβώς κάτω από τη σημερινή γέφυρα και σε βάθος περίπου 100 μέτρων.

ΠΗΓΗ: Ευρυτανικά Νέα, με πληροφορίες από Βικιπαίδεια, urbanspeleology.

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από την οικογένεια του Αρίσταρχου Οικονόμου στον Γρηγόρη Φέρρα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ