16 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Γερμανία επιστρέφει «κλεμμένο» απολίθωμα δεινοσαύρου στη Βραζιλία

Ένα απολίθωμα από έναν σπάνιο δεινόσαυρο που περιπλανιόταν στη Νότια Αμερική πριν από 110 εκατομμύρια χρόνια επιστράφηκε στη Βραζιλία από τη Γερμανία, τερματίζοντας μια διπλωματική διαμάχη που προκλήθηκε από τις κατηγορίες ότι ερευνητές το έκλεψαν.

Ο μικρός δεινόσαυρος, με την ονομασία Ubirajara jubatus, ο οποίος είχε μια πρώιμη μορφή φτερών και ράβδους που έβγαιναν σαν δόρατα από τους ώμους του, γοήτευσε τους επιστήμονες, οι οποίοι τον αναγνώρισαν ως άγνωστο μέχρι σήμερα είδος σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε το 2020.

Σύντομα όμως πυροδότησε ένα επιστημονικό και ηθικό σκάνδαλο, όταν Βραζιλιάνοι ερευνητές κατηγόρησαν τη γερμανική ομάδα πίσω από τη δημοσίευση ότι αφαίρεσε παράνομα το απολίθωμα από τη Βραζιλία.

Μετά από μια σχεδόν τριετή αντιπαράθεση, μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ επέστρεψε το απολίθωμα την Κυριακή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Το απολίθωμα Ubirajara jubatus, ο πρώτος μη-Αβιανός δεινόσαυρος με δομές που μοιάζουν με φτερά και βρέθηκαν στη Νότια Αμερική, έχει επιστραφεί στη Βραζιλία», ανέφερε το βραζιλιάνικο υπουργείο επιστήμης και τεχνολογίας σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

Το απολίθωμα βρέθηκε το 1990 από μια ομάδα παλαιοντολόγων στη βορειοανατολική πολιτεία Σεάρα. Το μετέφεραν στη Γερμανία για να το μελετήσουν, φιλοξενώντας το στο Κρατικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Καρλσρούη.

Όμως οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες φώναξαν «φάουλ» μετά τη δημοσίευση της εργασίας του Δεκεμβρίου του 2020 που αναγνώρισε το απολίθωμα ως νέο είδος, λέγοντας ότι το δείγμα είχε μεταφερθεί παράτυπα από τη χώρα.

Η τοπική νομοθεσία ορίζει ότι τα απολιθώματα που βρέθηκαν στη Βραζιλία ανήκουν στο κράτος και ότι οι ξένοι ερευνητές πρέπει να συνεργάζονται με ένα βραζιλιάνικο ίδρυμα αν θέλουν να τα εξάγουν.

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν διαδικτυακή εκστρατεία με αίτημα την επιστροφή του απολιθώματος, με το hashtag #UbirajarabelongstoBR.

«Χωρίς την κινητοποίηση της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας, δεν θα είχαμε επιτύχει», δήλωσε ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βραζιλίας Ινάσιο Αρρούντα.

Το δείγμα βάρους 11,5 κιλών θα στεγαστεί πλέον σε πανεπιστημιακό μουσείο παλαιοντολογίας στην πόλη Σεάρα.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ