3 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η γιορτή της Αγίας Παρασκευής στην Καστανιά Ευρυτανίας (ΦΩΤΟ)

Στο Καρπενήσι και σε πολλά χωριά της Ευρυτανίας, γιορτάστηκε σήμερα (26/7) με ευλάβεια και κατάνυξη η Αγία Παρασκευή.

Για τον εορτασμό στην Καστανιά Ευρυτανίας, ο θεολόγος Ζαχαρίας Ζηνέλης, γράφει τα εξής:

Η Αγία Οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή που η μνήμη της εορτάζεται σήμερα, τιμάται στα χωριά μας με ιδιαίτερη ευλάβεια. Στα περισσότερα υπάρχει και κάποιος Ναός της Αγίας, μικρός ή μεγάλος.

Στην Καστανιά, στην παλιά συνοικία “Δεληγιαννέικα” υπάρχει μικρός Ναός της Αγίας που αρχικά ήταν ιδιωτικός, των γειτονικών σε αυτή οικογενειών Δεληγιάννη, που τον φρόντιζαν και τον επιμελούνταν με ζήλο. Μεταπολεμικά, οι οικογένειες αυτές μετανάστευσαν από το χωριό, όμως αρκετοί συγγενείς τους εξακολουθούν να τον περιβάλλουν με ενδιαφέρον, αν και πλέον δεν είναι ιδιωτικός. Μία μικρή εικόνα του Αγίου Φιλίππου είναι πρόσφατο αφιέρωμα Δεληγιανναίων.

Η μικρή αυτή Εκκλησία ανακαινίστηκε τελευταία φορά το 2014.

Φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά εδώ ο από πέρυσι νέος εφημέριος της Καστανιάς, ο καλλικέλαδος πατήρ Ματθαίος και τον ευχαριστούμε για την ευλογία του και τον μεστό, σύντομο και εμπνευσμένο λόγο του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η ευλογία των Άρτων που και εδώ ήταν προσφορά του Συλλόγου των Απανταχού Καστανιωτών, υπέρ υγείας των μελών του και όλων των κατοίκων και φίλων του χωριού μας.

Φεύγοντας οι εκκλησιασθέντες πήραμε και το κέρασμα – αναψυκτικό και λουκούμι – προσφορά και αυτό του Συλλόγου μας, που φρόντισε και πρόσφερε με το ευγενικό της χαμόγελο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, η κα Δήμητρα Δεληκωστοπούλου, υπεύθυνη και για τη λειτουργία του Κυλικείου του Πολιτιστικού μας Κέντρου. Ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλω στην κα Δήμητρα και για την προσφορά μερικών από τις προβαλλόμενες φωτογραφίες.

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες, και του χρόνου να είμαστε με τη βοήθεια της Αγίας Παρασκευής πάλι εκεί.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ