25 Φεβρουαρίου 2024

ΜΕΝΟΥ

«Η ελευθερία και η αξιοπρέπεια δε χαρίζονται. Κατακτούνται!». Το μήνυμα του δημάρχου Αγράφων για την 17η Νοέμβρη

«Ο αγώνας των νέων του Πολυτεχνείου είναι τρανή απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός όταν είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που στερείται, την ελευθερία λόγου και σκέψης, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία, την ισονομία, το δικαίωμα να αναπνέει και να ζει σε μια χώρα φωτεινή, σε μια χώρα ελεύθερη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στα κοινωνικά δίκτυα, σημειώνει τα εξής:

“ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ…

Ξημερώματα 17ης του Νοέμβρη 1973…μια ημερομηνία που χάραξε τις σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας και τυπώθηκε στις συνειδήσεις πολλών από μας ως σύμβολο αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης και τυραννίας.
Η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 δεν ήταν ένα ξαφνικό γεγονός στην ελληνική πολιτική σκηνή. Μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στη χώρα μας δημιουργήθηκαν οι μηχανισμοί που «γέννησαν» τη δικτατορία. Οι ατομικές ελευθερίες δεν προστατεύτηκαν. Έτσι φτάνουμε στην 21η Απριλίου 1967, μια σκοτεινή μέρα της ελληνικής ιστορίας που διήρκησε εφτά ολόκληρα χρόνια.

Ο αγώνας των νέων του Πολυτεχνείου είναι τρανή απόδειξη της δύναμης που έχει ο λαός όταν είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που στερείται, την ελευθερία λόγου και σκέψης, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία, την ισονομία, το δικαίωμα να αναπνέει και να ζει σε μια χώρα φωτεινή, σε μια χώρα ελεύθερη.

Η φλόγα που κάθε νέος έχει μέσα του, να βάλει το δικό του λιθαράκι για έναν πιο δίκαιο κόσμο, το όραμα κάθε ανθρώπου που νιώθει νέος και ανυπότακτος, αυτή η φωτιά φώτισε τις στιγμές εκείνες της νεοελληνικής ιστορίας και έγραψε το έπος του Πολυτεχνείου, που τόσο εξιστορήθηκε, συζητήθηκε, τραγουδήθηκε τα επόμενα χρόνια.

Η ελευθερία και η αξιοπρέπεια δε χαρίζονται.

Κατακτούνται!

Τα τελευταία χρόνια, αυτή την ημέρα φέρνω πάντα στην μνήμη μου έναν ήρωα της Αντίστασης, τον Μανώλη Γλέζο, έναν μαχητή ,λιτό και προσιτό άνθρωπο που έμεινε ως το τέλος της ζωής του δυναμικός, εναργής και δραστήριος και είχα την τιμή να τον γνωρίσω και προσωπικά”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ