18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η ενεργειακή κρίση παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις – Ανεξέλεγκτο το ράλι τιμών

Με πετρέλαιο στα 120 δολάρια το βαρέλι, το φυσικό αέριο στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα και την τιμή της αμόλυβδης στις απομακρυσμένες αντλίες της χώρας να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο, η ενεργειακή κρίση παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα και πως η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί.

Αντιμέτωπα με πρωτόγνωρες αυξήσεις στα καύσιμα βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο, με την αμόλυβδη να αγγίζει τα 2 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης κοντά στο 1,70 το λίτρο και το θέρμανσης στο 1,34 το λίτρο. Σε διεθνές επίπεδο, το φυσικό αέριο έσπασε το φράγμα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 118 δολάρια το βαρέλι.

Η χώρα διαθέτει επάρκεια εφοδιασμού τονίζεται από το αρμόδιο υπουργείο. Συγκεκριμένα, έχουν παραγγελθεί επιπλέον 5 φορτία υγροποιημένου αερίου και για εναλλακτική παραγωγή ρεύματος υπάρχουν αποθέματα λιγνίτη για πάνω από 30 ημέρες και πετρελαίου για πάνω από 150 μέρες.

Η επιδότηση του ρεύματος για το Μάρτιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι κοντά στα 40 ευρώ. “Δίνουμε 350 – 400 εκατ. ευρώ το μήνα για επιδότηση, δηλαδή περίπου 4 δις. ευρώ το χρόνο” δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. “Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται χυδαία τον πόλεμο στην Ουκρανία για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια” σχολίασε στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Αναστασία Σιμητροπούλου, τόνισε από πλευράς της ότι το κόμμα της προτείνει την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ο κατώτατος μισθός γκρεμίστηκε το 2012 κατά 22%, τους τελευταίους μήνες σημειώνεται απώλειες πάνω από 10%” είπε το μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρρος.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται γεωμετρικά, όμως η κυβέρνηση επιμένει να μην εκμεταλλεύεται τα τεράστια αποθέματα λιγνίτη” ήταν το σχόλιο της Ελληνικής Λύσης.

Ζητάμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, μείωση του ανώτατου ΦΠΑ στο 15% και επιστροφή των λαϊκών αγορών στους παραγωγούς” είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.

Στα τέλη Μαρτίου αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα στα ασθενέστερα νοικοκυριά.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ