19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η επόμενη μέρα των εκλογών στη Γερμανία

Βερολίνο — Ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Η επόμενη ημέρα είναι ημέρα των διεργασιών για την επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας.

Ο νικητής των χθεσινών εκλογών σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς διεκδικεί την εκλογή του από τη νέα ομοσπονδιακή Βουλή ως καγκελάριου της χώρας, έχει πίσω του τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλά χρειάζεται εταίρους για την πλειοψηφία στο Μπούντεσταγκ. Και μάλιστα δύο, δεν επαρκεί ο προνομιακός εταίρος του, οι Πράσινοι.

Το κόμμα των οικολόγων που είχε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του μαζί με το ενισχυμένο κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων FDP είναι τα δύο κόμματα που βγάζουν τον επόμενο καγκελάριο. Θα αναζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην αποτυχία των διαβουλεύσεων του Σολτς με τα δύο κόμματα για έναν κοκκινο-κιτρινο-πράσινο συνασπισμό του «σηματοδότη» στηρίζει ο μεγάλος ηττημένος των χθεσινών εκλογών Άρμιν Λάσετ τις ελπίδες του. Παρά την ιστορική ήττα θα γίνει επιχειρήσει έναν μαυρο-κιτρινο-πράσινο συνασπισμό της λεγόμενης «Τζαμάικα». Προϋπόθεση βέβαια είναι να αντέξει στην αμφισβήτηση από την ίδια του την παράταξη CDU/CSU που υπήρχε και διογκώνεται μετά το χθεσινό αποτέλεσμα.

Αν ναυαγήσουν αυτά τα δύο σενάρια, μένει ο «μεγάλος συνασπισμός», αλλά αυτή τη φορά με ανεστραμένους ρόλους, και καγκελάριο το Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς και μικρότερο εταίρο τη Χριστιανική Ένωση, κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς τον Άρμιν Λάσετ.

Ενθαρρυντικό είναι ότι όλοι θέλουν να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατόν. Συνειδητοποιούν και στο Βερολίνο ότι η μεγαλύτερη χώρα και ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορεί να μένει επί μήνες ακέφαλη, έστω και αν η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει για το διάστημα αυτό καγκελάριος της Γερμανίας.

Αλλά μετά την αποχώρησή της αλλάζει και Γερμανία σελίδα. Και όσο γρηγορότερα ανοίξει η νέα σελίδα τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα και την Ευρώπη.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ